Felvételi kilencedik osztálybaMegkezdődtek a nyelvi és képességpróbák

2023. május 18., csütörtök, Közélet

A júliusi kilencedikes felvételit megelőzően tegnap megkezdődtek a nyelvi és képességpróbák a kétnyelvű, pedagógiai, teológiai és művészeti osztályokba iratkozni óhajtók számára. Háromszéken kilenc ilyen osztály indul szeptemberben, a felmérés csak azokat a diákokat érinti, akik ezek egyikébe szeretnének felvételizni.

  • A Plugor Sándor Művészeti Líceum két osztályában negyvennégy magyar tannyelvű helyet kínálnak. Fotó: Albert Levente
    A Plugor Sándor Művészeti Líceum két osztályában negyvennégy magyar tannyelvű helyet kínálnak. Fotó: Albert Levente

Háromszéken 78 osztályban hirdetnek felvételit idén az iskolák, ebből 25 elméleti, 9 vokacionális, 11 szakközépiskolai és 33 szakiskolai. A tegnap kezdődött idegen nyelvi próbákat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, a Mihai Viteazul Főgimnáziumban és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban induló angol kétnyelvű osztályokba felvételizők számára szervezik, a különböző tehetségpróbákon pedig azoknak kell részt venniük, akik a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi Református Kollégium, a Nagy Mózes Elméleti Líceum teológiai osztályában, a megyeközponti Plugor Sándor Művészeti Líceumban, illetve a Bod Péter Tanítóképző és a Mihai Viteazul Főgimnázium pedagógiai osztályaiban kívánják folytatni tanulmányaikat.

Idéntől a középiskolai felvételin kizárólag az országosan egységes felmérő eredménye számít, míg a szakiskola esetében továbbra is figyelembe veszik (20 százalékban) az V–VIII. osztályos átlagot. Az a diák, aki nem vesz részt az országos záróvizsgán, de sikeresen zárta a nyolcadik osztályt, szintén jelentkezhet szakiskolába (középiskolába nem), ez esetben a 80 százalékot kitevő felmérő eredményét 1-esnek tekintik.

A megyei tanfelügyelőség közzétette az iskolánként meghirdetett helyek számát és az idei kilencedikes felvételivel kapcsolatos tudnivalókat (www.educv.ro), az általános iskolák nyolcadik osztályaiban pedig megkezdődött a diákok tájékoztatása a szakiskolai felvételiről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1083
szavazógép
2023-05-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Két éve jár a Lábbusz

Két évvel ezelőtt, 2021. május 17-én indultak az első lábbuszok Sepsiszentgyörgyön, és a program olyannyira sikeres, hogy más városok is próbálják meghonosítani. Az évfordulón kisebb ünnepséget tartottak a főtéren, amelyen meg is tornásztatták a jelenlevőket.
2023-05-18: Közélet - Bartos Lóránt:

Zajlik a terep előkészítése (Kézdivásárhelyi uszoda)

Körbekerítette és most már a terep előkészítésével foglalkozik a kézdivásárhelyi fedett uszoda építési jogát elnyerő cégszövetség. A polgármester értesülése szerint május utolsó hetén két darut szerelnek fel az alap mellett.