Gyermekotthonok építése Többe kerül a megyének

2023. május 19., péntek, Közélet

Műszaki akadályok miatt növelni kell a Kovászna Megyei Tanács hozzájárulását a Kézdivásárhelyen és Gelencén a SERA Románia Alapítvánnyal közösen létrehozandó családi jellegű otthonok építéséhez. A testület a tegnapi rendkívüli ülésén elfogadta, hogy az önkormányzatra háruló költséghányad 40 ezer lejjel nőjön. Az ülésen továbbá kisebb költségvetés-módosításról, a megyei sürgősségi kórház áramellátási rendszerének jobbításáról is döntöttek.

  • A nemrég átadott családi jellegű otthon Kézdivásárhelyen. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa
    A nemrég átadott családi jellegű otthon Kézdivásárhelyen. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A tanácstagoknak a SERA Románia Alapítvány és a megyei önkormányzat tavaly szeptemberi együttműködési megállapodását kellett módosítaniuk. Ez a hetvenes években épült négyemeletes tömbházban működő kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központ átszervezését, bezárását, illetve a régi ingatlan két új, egyenként 12 gyermek befogadására alkalmas lakásotthonra váltását célozza. Az otthonok közül az egyik Kézdivásárhelyen, a másik Gelencén épül fel, az eredeti megállapodás értelmében az alapítvány a költségek jelentősebb részét – legtöbb 500 ezer lej – állja, míg a megyei önkormányzatra hárul a további 200 ezer lej biztosítása.

Mint kiderült, a geológiai felmérések szerint a kézdivásárhelyi Vágóhíd utcai terület, az otthon majdani helyszíne szomszédságában az egyik parcellán mocsaras a talaj, ami kihat az építkezésre. Az alapítvány új helyszínt keresett, de elérhető áron nem talált, ezért a problémás parcella lecsapolása mellett döntöttek, ami viszont 40 ezer lej többletköltséget jelent. A civil szervezet és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében az alapítvány 500 ezer lejes határig vállalja a költségekhez való hozzájárulást, így a most felmerült pluszkiadást a megyének kell állnia. Így összesen 240 ezer lej lesz a tanácsra eső rész. A testületi tagok ellenvetés nélkül jóváhagyták a beterjesztett módosítást.

Amint arról korábban beszámoltunk, a megyei önkormányzat együttműködése a SERA Alapítvánnyal két évtizedes múltra tekint vissza. Több hasznos programot és fejlesztést hajtottak már végre a megyében. Egyebek mellett Bodzafordulón, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön közösen építettek létesítményeket: családi típusú gyermekotthonokat és fogyatékkal élők foglalkoztató központjait. (ndi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-05-19: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új jelzések, erősítik a gátat (Rétyi Nyír)

Több kijelölt túraösvény várja a Rétyi Nyír látogatóit, a legnagyobb tónál pedig gáterősítési munkálatok folynak. Horgászni a felső, kisebb tavakban lehet.
2023-05-19: Közélet - :

Életmentőktől tanultak

A Vargyas-szorosban szervezett elsősegélynyújtással kapcsolatos foglalkozást diákjai és pedagógusai számára a sepsiszentgörgyi Constantin Brâncuși Líceum, melynek projektjéhez a sepsiszentgyörgyi tűzoltók mellett a megyei egységek csendőrei és katonái is csatlakoztak – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.