László Attila geológusra emlékeztek

2023. május 19., péntek, Közélet

A sepsiszentgyörgyi születésű, Nagybányán gyermekeskedő, majd egyetemi tanulmányai után ismét Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő László Attila (1959–2013) geológusra emlékeztek hétfő délután a megyeszékhelyi Lábas Házban.

  • Boér Hunor László Attila életéről beszél. Fotó: Albert Levente
    Boér Hunor László Attila életéről beszél. Fotó: Albert Levente

A meghitt rendezvényt László Attila családja – felesége és négy gyermeke –, illetve a Székely Nemzeti Múzeum szervezte. Az intézmény képviseletében Boér Hunor ismertette az 54 éves korában elhunyt geológus életpályáját, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán is tanított. Megemlítette, hogy első tudományos dolgozatát a múzeum évkönyve közölte.

László Attila számára meghatározó volt Nagybánya kulturális környezete, sokszor mesélt a városról, és egy más korszakban valószínűleg képzőművészeti tanulmányokat folytatott volna, de a festészet iránti érdeklődése mindvégig megmaradt, geológusként is festett. Szakmáját az 1990 utáni változások közepette is elkötelezetten, alázattal művelte, doktori disszertációját 2000-ben védte meg Kolozsváron. 2001-től társszervezője a Szent György Napokon tartott ásványbörzéknek, szívügye volt a Persányi-hegység két geológiai védett területe, a holbáki és az alsórákosi, 2002-ben pedig egyedül állította össze A borvízek útja projekt földtani tanulmányát.

Székely Zsolt régész, nyugalmazott egyetemi tanár személyes emlékeiről beszélt, László Attila ugyanis unokaöccse volt, születésétől jól ismerte. A geológia felé is ő irányította, e szakmához társult a természet és a tájak szeretete, szép kutatógeológusi pálya kerekedett ki, és nagy veszteség számunkra, hogy eltávozott. A BBTE sepsiszentgyörgyi épületében egy termet neveztek el róla – tette hozzá.

Végül László Attila özvegye, László Margit beszélt férje szívügyéről, a festészetről, a nyolcvanas években főként a kiskászoni tájak ihlették, alkotásaiból egy kiállítást is rendeztek Kézdivásárhelyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-05-19: Közélet - Fekete Réka:

Európai szinten az agyi érkatasztrófa kezelésében (Elismerés a megyei kórháznak)

Gyémánt minősítést kapott az ESO Angels nemzetközi szervezet és az Európai Stroke Társaság idei megítélése alapján a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház az agyi érelzáródásos betegek ellátásáért, annak gyorsaságáért és hatékonyságáért. A tavalyelőtti arany és a tavalyi platina fokozat után ez a legrangosabb nemzetközi értékelés ezen a téren. A díj kapcsán dr. Forró Csilla neurológus szakorvossal beszélgettünk az agyi érkatasztrófákról, aki a trombolíziskezelések 2019-es bevezetése óta mostanáig irányította ezt a tevékenységet, jelenleg visszatért Brassóba, szabadsága letöltése után ott folytatja tevékenységét.
2023-05-19: Közélet - Bodor János:

Száz roncsautótól szabadulnának (Kovászna)

A Környezetvédelmi Alap (AFM) által meghirdetett első helyi roncsautóprogram keretében Kovászna város önkormányzata száz gépkocsi leadására kért támogatást, jelenleg a pályázat elbírálására várnak.