Megjelent Iochom István új könyveMunkaszolgálatos katonák történetei

2023. május 25., csütörtök, Kultúra

Hiánypótló kiadvány került ki minap a csíkszeredai Alutus Nyomda műhelyéből, Iochom István Katonasors című könyve jelent meg. A keménykötésű, 168 oldalas, gazdag képanyagot is tartalmazó könyvben egykori munkaszolgálatos katonák visszaemlékezéseit olvashatjuk.

A kézdiszéki volt munkaszolgálatos katonák visszaemlékezéseit tartalmazó kiadvány Iochom István huszonnegyedik könyve, és a Kézdiszékért Egyesület égisze alatt jelent meg. Borítótervét, szerkesztését és tördelését a szerző fia, Iochom Zsolt végezte, a korrektúrát pedig az Amerikai Egyesült Államokban élő Szombathy Ildikó Éva.

A kiadványban 41 felső-háromszéki volt munkaszolgálatos katona szólal meg, akik az 1950. január 14. és 1961. február 28. közötti időszakban vagy azután burkolt formájú munkaszolgálatosként dolgoztak a Munka Szolgálatának Főigazgatósága keretében. Az érintettek fegyveres katonai szolgálat helyett „építették a szocializmust”, utak, hidak, vasutak építésére és egyéb kemény fizikai munkára – pl. szénbányákba – voltak beosztva, s nem egy közülük sose tért haza, vagy ha igen, betegen vagy életre szóló fogyatékossággal. A kiadvány közel száz korabeli és újabb fotót is tartalmaz.

A szerző 2022 tavaszán és nyarán 19 felső-háromszéki településen, így Kézdivásárhelyen, Dálnokon, Torján, Csernátonban, Futásfalván, Kézdikőváron, Ozsdolán, Kézdiszentléleken, Kézdiszentkereszten, Bélafalván, Kézdialmáson, Gelencén, Kézdiszárazpatakon, Bereckben, Csomortánban, Lemhényben, Imecsfalván, Szentkatolnán és Kézdimartonoson készítette az interjúkat. Sajnos az azóta eltelt időszakban már öten elhunytak a megszólalókból, a legtöbben nyolcvanas és kilencvenes életéveiket tapossák.

A könyv bemutatására szeptember 7-én a Vigadóban kerül sor a hatodik hadiárva- és az első volt munkaszolgálatoskatona-találkozóval egybekötve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2023-05-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-05-25: Kultúra - :

Háromszéki költők antológiája (Háromszéki Téka sorozat)

Bevezető szavak
Kifejez, megörökít, leleplez, megjósol, összeköt, bemutat…: és még mennyi mindent tud a vers!