Aktív kikapcsolódás Sugásfürdőn: látogathatók a szabadidős létesítmények

2023. május 26., péntek, Közélet

A hosszú hétvégék közeledtével és a meleg időnek köszönhetően ideálisak a körülmények az aktív kikapcsolódáshoz, a természet felfedezéséhez. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az elmúlt években újjáépítette Sugásfürdő szabadidős infrastruktúráját, így az üdülőtelep mára igen népszerűvé vált a túrázók, szaladók, kerékpározók, kirándulók és borvízkedvelők körében.

  • Fotók: Kristó-Gothárd Hunor
    Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

A szabadtéri létesítményei által számos aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt: erdei kalandpark, minigolfpálya, szabadtéri mászófal és teniszpálya várja a mozgásra vágyókat. A kezelőközpontban pedig háromfajta kezelést tartalmazó szolgáltatási csomag vehető igénybe.

 

Sugásfürdő, Sepsiszentgyörgy kincset érő üdülőtelepe

Sugásfürdő az elmúlt évtizedekben a sepsiszentgyörgyiek oázisává vált, a várostól 8 km-re, a Baróti-hegységben, 747 méter tengerszint feletti magasságban terül el. Első üdülője már 1869-ben megépült. A közkedvelt üdülőtelep télen és nyáron egyaránt kikapcsolódási lehetőséget nyújt az odalátogatóknak. Több borvízforrásával és mofettájával számos betegségre kínál gyógymódot.

A kis sípálya lábánál található szén-dioxidos száraz gázfürdőt, közismertebb nevén mofettát, melynek épülete 1894-ben épült, a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használják. A mofetta felfedezése a véletlennek köszönhető, ugyanis eredetileg kincsek után kutattak, helyettük pedig szén-dioxidot, fojtó gyógygázat találtak.

Sugásfürdő gazdag szénsavas-vasas ásványvízforrásokban, melyek közül a legnépszerűbbek az Erzsébet-forrás, a Jenő-forrás (a kis sípálya aljában, jobboldalt) és a Szemvíz. Kevesen tudják, hogy az Erzsébet-forrást Erzsébet királynéról nevezték el annak halála után, a Jenő-forrás pedig Gyárfás Jenő sepsiszentgyörgyi festőművész emléke előtt tiszteleg, akinek a forrás felett elterülő hegyoldalban volt a nyaralója. A Szemvíz kénes vize, ahogy azt a neve is mutatja, a hagyományos népi gyógyászatban mint mosást-borogatást a szemmel kapcsolatos bajok enyhítésében használták.

 

 

Szabadtéri létesítmények a természetben

A gyerekek kedvenc szórakozóhelye, az erdei kalandpark 10 elemet tartalmaz különböző nehézségi fokozatokkal. A létesítményt 6 éves kortól lehet kipróbálni, a kalandra vágyókat felkészült szakemberek várják. A kalandparkba a belépőjegy a felnőtteknek 25 lejbe, a 14 éven aluli gyerekeknek pedig 15 lejbe kerül. Lehetőség van csoportos foglalásra is, a több mint 15 fős csoportok esetében felnőttek számára a belépés egy órára 20 lej, gyermekek számára 12 lej.

A szabadtéri mászófal 12 méter magas és 9 méter széles, a mászófelület megközelítőleg 250 négyzetmétert tesz ki. A 16 különböző nehézségű útvonal színek szerint van kialakítva, több mint 450 fogással, a gyerekek 6 éves kortól használhatják. Egy mászás 3 lejbe kerül.

A régi állatkert helyén létesült tizennyolc lyukas minigolfpályán a felnőttek 15 lejért, a gyerekek és diákok 10 lejért játszhatnak egy órán keresztül.

Az erdei kalandpark, a minigolfpálya és a szabadtéri mászófal naponta 11 és 19 óra között tart nyitva. Időpontot foglalni a 0731 085 476-os telefonszámon lehet.

A kvarchomokkal megszórt műfüves borítású teniszpályán az esti világításnak köszönhetően egészen 21 óráig lehet játszani. A pályát 30 lejért, a felszerelést pedig 5 lejért lehet bérelni. Időpontot szintén a 0731 085 476-os telefonszámon lehet kérni.

 

 

Rossz idő esetén a kezelőközpontban lehet lazítani

Esős, hideg idő esetében a lazítani vagy regenerálódni vágyókat továbbra is várják naponta 11-től 19 óráig a hajdani meleg fürdőből átépített a kezelőközpontba és a szabadidőtermekben. Előbbiben háromfajta kezelést tartalmazó szolgáltatási csomag vehető igénybe: borvizes hidromasszázs, szauna és jádeköves masszázs. A kezelések egyenként húszpercesek, egy kezelési csomag 60 percig tart, a standard csomag ára 30 lej, a diákok és nyugdíjasos számára kedvezményesen 25 lej.

A szabadidőtermekben erőgépek, biliárd-, csocsó- és pingpongasztalok állnak kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A belépési díj egy órára felnőtteknek 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. A szolgáltatások igénybevételéhez előzetes elő­jegyzés szükséges, melyet a 0731 085 476-os telefonszámon lehet megtenni.

 

(Az Önkormányzati szemle Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fizetett tajekoztatási rovata.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2023-05-26: Riport - Csinta Samu:

Pünkösd, ahonnan a „számláló” indul (Beszélgetés Ilyés Zsolt sepsiszentgyörgyi római katolikus plébánossal)

A Szentlélek belső tartást ad, bátorságot, bölcsességet, ahogy annak idején az apostoloknak is, tartja Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség plébánosa. Beszélgetés a pünkösdi ünnepkörről, annak a csíksomlyói búcsúval való szerencsés és „szerencsétlen” egybeeséséről, a sokszínűség élményéről.
2023-05-26: Belföld - :

A sztrájkot folytatják, a kormányváltást elnapolhatják

Nemet mondtak az oktatási szakszervezetek a kormány szerda esti ajánlatára és az általános sztrájk folytatása mellett döntöttek. Tegnap délelőtt Bukarestben és több nagyvárosban is tüntettek a tanügyi alkalmazottak, délután pedig újabb tárgyalásokra ültek össze a kormányfő által kinevezett miniszteri küldöttséggel; ezúttal 25 százalékos béremelést kértek. Délben Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy a kormányváltást elnapolják, amíg a helyzet rendeződik.