Kelemen Hunor: Az RMDSZ nem lép ki a kormányból

2023. május 26., péntek, Belföld

Az RMDSZ nem fog kilépni a kormányból, és a koalíciós egyezmény betartását szorgalmazza – jelentette ki Kelemen Hunor szerdán az Europa FM rádiónak adott interjújában, amelyben először beszélt a nyilvánosság előtt a küszöbön álló kormányfőcserével kapcsolatos koalíciós tárgyalásokról.

  • Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

A magyar szövetség elnöke szerint néhány hete a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével megállapodtak arról, hogy Nicolae Ciucă május 26-án a koalíciós megállapodás által előírt „politikai vetésforgó” értelmében lemond a miniszterelnöki tisztségről, és 30-án a parlament beiktatja a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezette új kormányt. Kelemen Hunor szerint igaza van Klaus Iohannis államfőnek abban, hogy a gyors kormányváltás továbbra is lehetséges és kívánatos – „akár az RMDSZ-szel, akár nélküle”. Nem cáfolta a műsorvezető azon felvetéseit, amelyek szerint a kormányfőcsere kapcsán a román pártok más tisztségek elosztását is újra akarják tárgyalni, és az RMDSZ-től elvennének kormányzati posztokat, de rámutatott: a politikai egyezmény felrúgásával azt üzennék, hogy „33 év után sem képesek megtartani a szavukat”, nem lehet megbízni bennük. Hozzátette: a két román pártnak már a nagykoalíció megalakulásakor is kényelmes többsége volt a parlamentben, azóta ebben semmi sem változott.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ-es miniszterek jól teljesítettek, így semmilyen elfogadható érv nincs arra, hogy a szövetség lemondjon a fejlesztési tárca vezetéséről. „Ha a szociáldemokrata Sorin Grindeanut (aki a szállításügyi tárcát vezeti) azért nem cserélik le, mert jól teljesített, akkor ennek az érvnek az RMDSZ-es Cseke Attila esetében is érvényesnek kell lennie” – szögezte le. Elhárította azt az érvet is, miszerint az RMDSZ-nek nagyobb a súlya a kormányban, mint amennyit a parlamenti erőviszonyok alapján „megérdemel”. Rámutatott: az RMDSZ-nek azért jutott 2020-ban parlamenti súlyánál nagyobb részvételi arány a kormányban, mert a koalíció így kompenzálta, hogy nincs hozzáférése a nemzetbiztonsági tárcákhoz. Felidézte: a 2020-as parlamenti választások után, amikor a PNL-vel és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen egy jobbközép kormánykoalíciót hoztak létre, az RMDSZ első körben nem a fejlesztési tárcát, hanem a pénzügyminisztériumot választotta. „Körülbelül húsz percig tartott, aztán jött egy telefonhívás, (a tárgyalópartnerek) szünetet kértek, utána pedig visszajöttek, és azt mondták: ezt nem lehet” – tette hozzá. Bár a visszakozás okát nem árulták el, Kelemen Hunor szerint az áll a háttérben, hogy a pénzügyminiszter egyike annak a hat miniszternek, aki tagja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT), márpedig az RMDSZ-nek sosem volt képviselője a nemzetbiztonsági testületben. A műsorvezető felvetésére reagálva a magyar politikus nem zárta ki, hogy az RMDSZ lemondjon a fejlesztési tárcáról, ha ugyanolyan súlyú minisztérium vezetését bíznák rá, vagy három évtized után olyan áttörést érne el, hogy a mindeddig tabunak számító tárcák valamelyikét kapná meg.

Az RMDSZ-elnök szerint a hónap végéig új kormánynak kell megalakulnia, de nem tartja kizártnak, hogy az RMDSZ-t kihagyják belőle. Hozzátette: eddig egyik koalíciós partner sem mondott olyasmit, hogy az RMDSZ nélkül akarnák folytatni, az RMDSZ-nek pedig nincs oka kilépni a kormányból, amelynek az összetétele csak akkor válik véglegessé, ha a miniszterelnök-jelölt beterjeszti a kormánynévsort a parlamentnek, hogy bizalmi szavazást kérjen az új kabinet számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2023-05-26: Belföld - :

A sztrájkot folytatják, a kormányváltást elnapolhatják

Nemet mondtak az oktatási szakszervezetek a kormány szerda esti ajánlatára és az általános sztrájk folytatása mellett döntöttek. Tegnap délelőtt Bukarestben és több nagyvárosban is tüntettek a tanügyi alkalmazottak, délután pedig újabb tárgyalásokra ültek össze a kormányfő által kinevezett miniszteri küldöttséggel; ezúttal 25 százalékos béremelést kértek. Délben Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy a kormányváltást elnapolják, amíg a helyzet rendeződik.
2023-05-26: Belföld - :

Elfogadták Tőkés László fellebbezését

Elfogadta Tőkés László fellebbezését a legfelsőbb bíróság a volt püspök állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében, és októberre tűzte ki a tárgyalás időpontját – ismertette a bírósági döntést tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Tőkés László és ügyvédje, Kincses Előd.