Kali Ágnes és Lövétei Lázár László köteteinek bemutatójaAngyalok a fügefán

2023. május 31., szerda, Irodalom

Eredetiség és minőség – leginkább ez, meg talán a metafizikai boltozat köti össze Kali Ágnes Megvakult angyalok és Lövétei Lázár László Zákeus fügefája című köteteit, melyeket szombat este hatalmas érdeklődés közepette mutattak be a SepsiBookon a Kalligram Kiadó rendezvényeként. A beszélgetést vezető Mészáros Sándor irodalomkritikus felsorolását még azzal egészíthetnénk ki, hogy közös a kiadó is, hisz mindkét verseskötet a Kalligramnál jelent meg, ráadásul mindkét szerző székelyföldi.

  • Lövétei Lázár László, Kali Ágnes és Mészáros Sándor. Albert Levente felvétele
    Lövétei Lázár László, Kali Ágnes és Mészáros Sándor. Albert Levente felvétele

Azért jöttem Sepsiszentgyörgyre, hogy megdicsérjem ezt a két könyvet – vágott bele a közepébe Mészáros Sándor,  a Kalligramm Kiadó igazgatója, aki szerint van a magyar irodalomnak egy olyan önző szokása, hogy mindenkit megdicsérnek – noha ez nem tesz jót –, mégis van 15–20 olyan nagy költő, akiről nem vagy nem sokat tud az olvasóközönség. A művek szelekciója során eredetiség és minőség találkozása a döntő – éppen ezek mentén érvelt és ajánlotta olvasásra, továbbgondolásra a két kötet verseit.

A Zákeus fügefája kapcsán azt emelte ki, hogy nem ért véget a keresztény költészet Pilinszky Jánossal, Lövétei Lázár László kötetében a hit a kétellyel, a derűvel, az esendőséggel párosítva jelenik meg, s miközben nagyon komoly kérdéseket boncolgat, a játék is jelen van, hétköznapiság és szakralitás egyensúlya valósul meg. Kali Ágnes könyve kapcsán kiemelte: koncepciózus kötetről van szó, melynek nem is a radikalitása tetszett meg annyira, hiszen azt ismerte, hanem az, ahogyan a vallomásos költészethez tartozó versekben, a saját szenvedéstörténetben a szerzőnek sikerül felemelnie saját fájdalmát, így lesz rezisztenssé, kívülről kicsit blazírttá, és nem válik szenvelgőssé, üressé, hanem eredeti és vad marad.

A felolvasással tarkított bemutató során a szerzők is vallottak kötetük születéséről. Lövétei Lázár László klasszikus istenkeresésnek nevezte a kötet születését: ő maga egykoron igazi falusi gyermekként sokat járt templomba, ministrált, aztán valahogy eltűnt látóköréből a Jóisten, valahogy „elherdálta”. Ahogy telik az idő, azt próbálja összekaparni, amihez valamikor köze volt. Zákeus történetével egy vasárnapi szentmisén találkozott, örömében majdnem elkáromkodta magát, és eldöntötte, maga is felmászik mellé arra a fügefára, hátha onnan több minden látszik. Szólt még a Ferenczes Istvántól kapott régi bibliáról, annak hidegrázósan szép nyelvéről, mely ugyanakkor egyik forrása a kötetbe beszivárgó humornak.

Maga is szeretett volna hinni, akár keresztényként is, de a kereszténység túl sokat nem ajánl számára, férfiként könnyebb kereszténynek lenni, ezért nem maradt más választása, mint új világot, alternatívát ajánlani – vallott a kötete születéséről Kali Ágnes. Arra is kereste a választ, hogyan lehet az alanyi költészettől, a vallomásosságtól, az éntől eljutni a többes számig, míg az valami közössé kitágul – míg végül belátta: csak megszabadulni lehet az éntől. Ismertette a kötet szerkezetét is: három, egyenként hét-hét versből álló fejezetből áll – és ennek így kellett lennie, ezt így akarta. A Kasszandra vacogásában azt mutatja be, hogy mi az, amit le akar bontani, a második – Kali pánikszobája – az éntől való szabadulásról szól, a harmadikban – Lilith holdjai – az örmény genocídium, illetve a nők elleni bántalmazás a téma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2023-05-31: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Az orvostudomány és az informatika találkozása

Nemzetközi kutatók és konzorciumok csapatát erősíti a sepsiszentgyörgyi Egnosis. A háromszéki vállalkozás többéves szoftverfejlesztői tapasztalatával az orvostudomány irányába nyitott. Az egyik kutatási téma lényege, hogy a mesterséges intelligencia (MI) algoritmusai által az orvosi diagnózis felállításában  nyújtanak segítséget.
2023-05-31: Irodalom - Váry O. Péter:

Keresztmetszet

2000-ben jelent meg az Erdélyi Szép Szó antológia első kiadása, mely – a magyarországi vers- és prózaválogatásokhoz hasonlóan – az elmúlt év folyóirat-publikációiból válogatva adott egyfajta keresztmetszetet a kortárs erdélyi magyar irodalom állapotáról.