Én is közülünk való vagyok

2023. május 31., szerda, Irodalom

Ha az ember (lányának) írását második osztályos korában a Napsugárban közlik, az kötelezi valamire.

  • Botházi Mari és Kovács-Bíró Blanka. Fotó: Miska Brigitta
    Botházi Mari és Kovács-Bíró Blanka. Fotó: Miska Brigitta

Vagy elkötelezi valami – nyilván, az írás – mellett. Botházi Marival (nem kell vele bensőséges viszonyban lenni, csupán olvasni szövegeit, és akkor már – még ha egyetemi tanár is – nem Mária, hanem Mari, mert így követeli meg ő maga írásbelisége révén), szóval, Botházi Marival is ez történt, bár csak későn „robbant be” az erdélyi magyar irodalomba, hiszen az újságírás felől közelítette meg ezt a bevehetetlennek tűnő bástyát, márpedig a taposómalom nem kedvez a szabad alkotásnak – de végül sikerült neki.

Sajátos hangjával, sajátos témái­val belopta magát az Erdélyben magyar nyelven olvasók szűk táborának szívébe, és azért „csak” oda, mert amit és ahogyan ír, azt valóban csak az „erdmagyar humánértelmiségi” (copyright Botházi Mari) érti, értheti meg. Mert rólunk ír, kegyetlen őszinteséggel, ugyanakkor fensőbbséges derűvel (lásd: sírva vigadunk), a külső megfigyelő szemével, de a történések személyes átélésének tapasztalatával is.

Mindez így, ebben a formában nem hangzott el a SepsiBook első napjának délutánján, de Kovács-Bíró Blanka újságíró faggatására választ kaphatott a közönség arra, hogyan „működik” Botházi Mari: olyképp, mint a karikaturista, megfigyel, felnagyít, általánosít, görbe tükröt állít, majd telitalál. Hogy hogyan sikerül ez neki? Én is közülünk való vagyok – adta meg a világ legegyszerűbb, mindennek az alfáját és ómegáját jelentő választ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1510
szavazógép
2023-05-31: Irodalom - Demeter J. Ildikó:

Olvasni kaland (Berg Judit Sepsiszentgyörgyön)

Sem a délelőtti, sem a kora délutáni közönségtalálkozón nem volt annyi szék, ahány olvasója összegyűlt Berg Juditnak a kisiskolások és a 10–14 évesek közül a könyvfesztivál harmadik napján, ahol az író mesélt, a gyermekek pedig annyit kérdeztek, hogy mindenkinek nem is tudott válaszolni.
2023-05-31: Belföld - :

Folytatódik a sztrájk, az államfő közvetítést ígér

Elutasították a kormány újabb, magasabb különjuttatásokról szóló ajánlatát tegnap a múlt hétfő óta sztrájkoló tanügyi szakszervezetek, és az elnöki hivatal elé vonultak tüntetni, ahol Klaus Iohannis államfő fogadta a három szakszervezeti szövetség vezetőjét, „természetesnek és jogosnak” nevezte a tanügyi alkalmazottak követeléseit, és ígéretet tett arra, hogy közvetíteni fog a felek között.