Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön

2023. június 8., csütörtök, Belföld

Mozgósítási gyakorlatot rendez a védelmi minisztérium (MAPN) jövő héten Hargita és Kovászna megyében, hogy „felmérje a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét”. A szaktárca közleménye szerint rutingyakorlatról van szó, amelyhez hasonlót 2015-ben is rendeztek már Hargita és Kovászna megyében, idén pedig Temes és Krassó-Szörény megyében.

  • Fotó: Inquam Photos / George Călin
    Fotó: Inquam Photos / George Călin

A MOBEX HR-CV-23 elnevezésű, június 12–16. között tartandó gyakorlat keretében tartalékosokat hívnak be a belügyminisztérium közreműködésével. Ezáltal békeidőben akarják ellenőrizni, miként tudják feltölteni a védelmi és nemzetbiztonsági struktúrák ember- és eszközállományát, valamint megteremteni az aktív katonai állomány és a tartalékosok közötti műveleti kohéziót, másfelől fel akarják frissíteni a tartalékosok katonai kiképzését.

A védelmi minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a behívóparancs átvételének megtagadása vagy a tartalékosok távolmaradása a mozgósítási gyakorlatoktól szabálysértésnek minősül, amit pénzbírsággal büntetnek. A tartalékosok kötelesek részt venni a katonai kiképzési és mozgósítási gyakorlatokon, munkaadóik számára pedig előírják a hatályos jogszabályok, hogy a katonaság által kiállított igazolás alapján legfeljebb ötnapos fizetett pótszabadságot kell adniuk a mozgósított alkalmazottaknak.

A tartalékosok mozgósítási gyakorlatainak megszervezése a hadsereg és a nemzetbiztonsági szervezetek fontos feladata, ezeket a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) jóváhagyása alapján évente mintegy tíz megyében szervezik meg – teszik hozzá a közleményben.

Romániában a parlament által 2005-ben elfogadott törvény békeidőben felfüggesztette a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregben kizárólag önként jelentkező hivatásos katonák szolgálnak. A sorkatonai szolgálat kizárólag akkor válik ismét kötelezővé, ha kihirdetik a hadiállapotot, az ostromállapotot vagy az általános mozgósítást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2023-06-08: Kitekintő - :

Nincs olyan nap Kárpátalján, hogy ne lennének katonatemetések (Interjú Dunda Györggyel, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatójával)

Kárpátalján szerencsére a kijevi magyarellenes propagandának még nem sikerült megmérgeznie az ukrán–magyar együttélést, de egyre több család veszíti el a háborúban harcoló hozzátartozóját. Dunda Györgyöt, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatóját a Magyar7 – Felvidék (ma7.sk) arról is kérdezte, javulhat-e a magyar–ukrán államközi viszony.
2023-06-08: Belföld - :

Kormányzati dokumentum szavatolja a tanügyi béremeléseket

Memorandumot fogad el a kormány mai ülésén a készülő új közalkalmazotti bértörvényben foglalt tanügyi fizetésemelésekről – tájékoztatott tegnap a kabinet. Közben a tanügyi szakszervezetek bejelentették, hogy újabb nagyszabású tiltakozásra készülnek, a pénteki fővárosi megmozdulásra húszezer személyt várnak.