Szépmező megérdemli a nevét

2023. június 13., kedd, Nyílttér

Lélek, lélek, de miből élek? – tartja egy régi mondás, amely arra utal, hogy az élet legfontosabb feltétele a táplálkozás. Ehhez pedig élelmiszerre van szükség, amit meg kell termelni, elő kell állítani. Ebben a folyamatban nem lehet sem tüntetni, sem sztrájkolni: mindennap, de olykor éjjel is végezni kell a tevékenységet a természet által adottak kiegészítésére.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Nem akarok párhuzamot vonni az oktatás és a mezőgazdaság között, szerintem mind a kettő igen fontos. A természeti adottságokat az embernek hasznosítania kell, vagyis értelemre, okosságra, bátorságra, szorgalomra van szüksége, amit manapság az iskola, a nevelés, tanítás, kellő felkészülés és műveltség tud biztosítani. Ezért talán egyformán kellene értékelni ezt a két tevékenységet, és a hivatást a kötelességtudással kellene párosítani. A tanügy hivatása a tudás biztosítása, a mezőgazdaságé az élelem előállítása, amihez felkészült szakemberek kellenek. Sajnos azonban, a tanügyi alkalmazottak az utcára vitték a tanítást, a szabad ég alá, ahol a mezőgazdászok (mérnökök, technikusok, gépészek, földművesek, állattartók) dolgoznak, ha esik, ha fúj.

Szentivánlaborfalva határát valamikor – a kollektivizálás előtt és a felbomlása után is néhány évig – legalább 1500 kis parcella tarkította, most azonban nincs több 150 nagyobb táblánál: a gépesítésnek és a technológia fejlődésének köszönhetően ma már csak 5–10 hektáros közepes, illetve 10–50 hektáros nagyobb parcellák sorakoznak egymás mellett. Ahol létezik föld alatti vagy föld feletti öntözőberendezés, ott az Olt vize segít, ha nincsenek esők, de némi csapadék még elkelne, habár az idén hála Istennek igen szép és gazdag termés ígérkezik (eddig).

A búza már kalászba szökött, és úgy hullámzik, mint a tenger, az olajrepce pedig szemet-szívet gyönyörködtető virágzása után őserdőszerű, magas növéssel és gazdag hüvelyekkel díszlik. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódított a hagyma, van még árpa (sörbe való) és más takarmánynövény is bőven. A burgonya-, kukorica- és napraforgótáblák szép egyenes soraikkal kelletik magukat; a napraforgó csak később virágzik, de mintegy átveszi a stafétát, hogy mindig szép legyen az életadó föld azok számára, akik szeretik és értékelik ezt a szépséget. Örvendetes, hogy egyre többen vannak, a fiatalok között is növekszik a mezőgazdászok száma: falunkban is több agrármérnök, mezőgazdasági technikus és gazda él a földből, miközben az idősebbek már csak távolról figyelik őket, nosztalgiázva.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-06-13: Riport - Miska Brigitta:

Mindegy a cél, csak legyen valami, ami mindennap erőt ad (Lubics Szilvia Sepsiszentgyörgyön)

Lubics Szilvia az elmúlt héten a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében négy erdélyi városban vett részt közösségi futáson – Sepsiszentgyörgyön a Fitness Tribe Egyesülettel – és tartott előadást. Először a háromszéki megyeszékhelyre látogatott, majd következett Csíkszereda, Marosvásárhely és Kolozsvár. Zsúfolásig megtelt a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciaterme, ahol többek között arról beszélt, mi motivál egy háromgyermekes fogorvost a világ legnehezebb ultraversenyein. A 49 éves magyar sportoló négyszer lett az év ultrafutója Magyarországon, 2016-ban megkapta a Magyar Becsület Rendet. Idén sem lassít, augusztusban Skóciában a Race Across Scotland (346 km), majd novemberben Jordániában a Racing The Planet (250 km) megmérettetésen teszi próbára magát.
2023-06-13: Nyílttér - :

Szeretem a román nyelvet!

A román nyelv megszerettetése, korszerű, játékos és sokoldalú megközelítése az erdélyi magyar gyerekek számára örök kihívást jelent minden pedagógusnak. Az Îmi place limba română!/Szeretem a román nyelvet! című román szövegértési, szövegalkotási és kommunikációs vetélkedőt a Kovászna megyei tanfelügyelőség hirdette meg, a májusban megtartott verseny szervezői Torzsa Ibolya, a torjai Kicsi Antal Általános Iskola tanítónője és Könczei Zita, az intézmény igazgatónője voltak. A szükséges anyagi támogatást egy nyertes pályázat eredményeképpen Kovászna Megye Tanácsa biztosította, helyszínül a torjai iskola szolgált.