Szeretem a román nyelvet!

2023. június 13., kedd, Nyílttér

A román nyelv megszerettetése, korszerű, játékos és sokoldalú megközelítése az erdélyi magyar gyerekek számára örök kihívást jelent minden pedagógusnak. Az Îmi place limba română!/Szeretem a román nyelvet! című román szövegértési, szövegalkotási és kommunikációs vetélkedőt a Kovászna megyei tanfelügyelőség hirdette meg, a májusban megtartott verseny szervezői Torzsa Ibolya, a torjai Kicsi Antal Általános Iskola tanítónője és Könczei Zita, az intézmény igazgatónője voltak. A szükséges anyagi támogatást egy nyertes pályázat eredményeképpen Kovászna Megye Tanácsa biztosította, helyszínül a torjai iskola szolgált.

  • A nyertes csapat. Fotó: Áda Nóra Zelinda
    A nyertes csapat. Fotó: Áda Nóra Zelinda

A versenyen kilenc III–IV. osztályos tanulókból álló csapat vett részt a megye minden területéről; e csapatok már szoros küzdelemben megmérettettek a körzeti szakaszon, és elsőként jutottak tovább. Az izgalmas, kreatív és változatos versenyfeladatok, a mindennapi kommunikációs helyzetekben való boldogulást mérő próbatételek megoldása után a megyei verseny dobogójának legfelső fokára a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Steluțe de mare/Tengeri csillagok csapata állhatott fel: Bănică-Orosz Zsanett és Kovács Léda Leila tanulók, felkészítő pedagógusuk Kiss Annamária. Második helyen a kökösi Gábor Áron Általános Iskola Bufnițele/A baglyocskák csapata végzett: Ürmösi Iringó Mónika és Szabó Ádám tanulók, felkészítő pedagógusuk Szabó Carmen Valentina. Harmadik helyet szerzett a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum Licurici/Szentjánosbogarak csapata: Benedic Eszter és Forró Zsuzsanna tanulók, felkészítő pedagógusuk Áda Nóra Zelinda. Minden résztvevő ajándékcsomaggal, a nyertesek könyvcsomaggal térhettek haza.

A szervezők jövő tanévben is nagy szeretettel várják a versenyzőket, és nem titkolt vágyuk, hogy a versenynek hagyományt teremtsenek, hogy ezáltal még több magyar nyelven tanuló gyermek kipróbálhassa tehetségét, alkalmazza ismereteit román nyelven is. Köszönet illeti az áldozatos és sokoldalú munkáért a szervezőket, a zsűrit és Kocsis Annamária tanfelügyelőt.

Kiss Annamária és Áda Nóra Zelinda

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-06-13: Nyílttér - :

Szépmező megérdemli a nevét

Lélek, lélek, de miből élek? – tartja egy régi mondás, amely arra utal, hogy az élet legfontosabb feltétele a táplálkozás. Ehhez pedig élelmiszerre van szükség, amit meg kell termelni, elő kell állítani. Ebben a folyamatban nem lehet sem tüntetni, sem sztrájkolni: mindennap, de olykor éjjel is végezni kell a tevékenységet a természet által adottak kiegészítésére.
2023-06-13: Szabadidő - :

Tőkés récék az Olton (Madárvilág)

Kávébarnára színeződött az Olt vize egy esős nap után. A megduzzadt folyó hátán tőkés récék utaztak, ám amint közel kerültek hozzám, kiemelkedtek a vízből és a folyón felfelé, a víz fölött repültek, szorosan egymást követve. Majd száz méterrel arrébb újra a vízen landoltak.