Virágok és csikkek

2023. június 23., péntek, Nyílttér

Igen, egyetértek városunk gondozottságát, állandó, folyamatos élhetőbbé tételét dicsérő olvasóinkkal. De sajnos más is van. És múltunkból hagyományozott rossz szokásunk fenntartói ma is rútítják, amit a város vezetői és megértő polgárai tesznek közös élőhelyünkért.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Valóban szépül városunk, kertészeink egyre színesebbé teszik az általuk elültetett virágokkal. Immár az erre rendelt terek és betonágyások megteltek e szemet gyönyörködtető látvánnyal. Csakhogy közelebbről nézve foghíjas ez a szépség. Úgy gondolták egyesek, hogy virág nélkül immár otthon sem tudnak meglenni: annyira vonzónak találták, hogy nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és a sötétség leple alatt kihúztak a sorból egy vagy több szálat, az alig megkapaszkodott gyökereket sem kímélve.

Van az eltűnt virágok helyett azonban más díszlet. Rendbetett utcáink mentén itt-ott megjelennek az eldobott cigarettacsikkek. Látom a szenvedélyes dohányosok ázottan barnuló nyomait, amelyeket sem a madárkák nem csipegetnek fel, sem az utcaseprők nem takarítanak el: addig maradnak, míg az eső és a spontán temető természet el nem tünteti bűnös hanyagságunk ezen emlékjeleit.

Egy ideje serdülő fiatalok négyes-ötös csoportjait figyeltem meg, ahogy rágyújtanak, és beszélgetés közben értően verik le a hamut az ujjukkal. A feltehetően gimnazista gyerekek számára ez a felnőtté válás afféle küszöbe. Most már nem bújnak el a dohányosok: láttam olyan csikkhalmot is, amely bizonyára egy sofőr napi adagja lehetett. Talán arra gondolt, hogy jobb az utcán megszabadulni tőle, mint hazáig vagy a legközelebbi kukáig vinni. Az utca azonban nem senkié, hanem mindannyiunké. Legközelebb jusson eszébe, tisztelt nemtörődöm úr!

Puskás Attila

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2266
szavazógép
2023-06-23: Közélet - :

Szemtanút keresnek

Egy tavaly nyáron történt sepsiszentgyörgyi balesethez keres szemtanút az áldozat családja és a Vétlen Áldozatok Egyesülete. A lapunkhoz eljuttatott kérés szerint 2022. augusztus 4-én kevéssel 15 óra után a Kórház utcában gyalogátkelés közben elgázoltak egy nőt.
2023-06-23: Közélet - :

Korszerűsítjük Sepsiszentgyörgy iskoláit, óvodáit és bölcsődéit - A végéhez közeledik a Csíki negyedi Árvácska Napközi Otthonos Óvoda felújítása (Önkormányzati szemle)

A sepsiszentgyörgyi oktatási intézményekben jelenleg zajló munkálatokat ismertető sorozatunk első részében, márciusban az Árvácska óvodában zajló munkálatokról számoltunk be, azóta látványos haladás történt, az épület első részét már használatba is vették a gyermekek.