Az új miniszter célkitűzései

2023. június 27., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium élén a Petre Daea helyét átvevő Florin Barbu több rendezvényen és találkozón részt vett már, és a hozzánk eljutott információk szerint jó ötletei vannak a mezőgazdaság sorsát illetően.

  • Florin Barbu. Fotó: Facebook / Guvernul României
    Florin Barbu. Fotó: Facebook / Guvernul României

A miniszter 15 zöldségbegyűjtő létrehozásának szándékát jelentette be a helyi és megyei tanácsokkal partnerségben a jövő évtől. Ugyanakkor szeretné továbbfejleszteni az Unirea Ház programot. Ez a minisztérium egy régebbi, akadozó programja, melynek keretében már nyitottak néhány üzletet a kistermelők nyers vagy feldolgozott termékeinek felvásárlására. A miniszter azt szeretné, ha a felvásárló szerződést kötne minden nagy­áruházlánccal a beszállító gazdák nevében, így a hazai termékek felkerülnének a külföldi tulajdonú áruházak pol­caira.

Ugyanakkor a zöldségtermesztők kérésére a hazai költségvetésből egy üvegház-, illetve fóliasátor-fűtési programot szeretne elindítani, ahol a fűtésre a meleg vizet napelemek biztosítanák.

A miniszter nyilatkozata szerint legfőbb célja, hogy az élelmiszerszükségletet a hazai mezőgazdasági termelésből biztosítsa, felszámolva a kereskedelmi mérleghiányt, hiszen jelenleg az ország évente 2 milliárd euró értékben importál külföldről élelmiszereket. Florin Barbu legsürgetőbb célja viszont az alapélelmiszerek árának csökkentése. Ennek érdekében a múlt kedden Marcel Ciolacu miniszterelnökkel együtt találkoztak a nagy kereskedelmi láncok egyesületének képviselőivel, hogy közösen találjanak megoldást az élelmiszerek árának visszaszorítására, ezáltal az infláció megfékezésére és a vásárló­erő javítására. Az a javaslat született, hogy kiválasztanak bizonyos alap­élelmiszereket, amelyeknél korlátoznák a hozzáadott értéket. Szó van a kenyérről és pékipari termékekről, a fogyasztási tejről, a tejtermékekről, a húsról és húskészítményekről, tojásról, lisztről, burgonyáról, kukoricalisztről, a zöldségekről és friss gyümölcsökről. A hozzáadott érték korlátozása a feldolgozóra és az ellátóláncokra is kötelező lenne. Abban egyeztek meg, hogy az élelmiszertermékek listáját a kereskedelmi láncok egyesülete napokon belül közli, és majd közösen döntenek a hozzáadott érték korlátozásának mértékéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-06-27: Gazdakör - Incze Péter:

Még tizenkét háromszéki fiatal gazdálkodó kap támogatást

Megmaradt pályázati pénzek visszaosztása következtében még tizenkét háromszéki fiatal gazdálkodó vidéken történő megtelepedését támogatja a vidékfejlesztési  ügynökség.
2023-06-27: Gazdakör - Incze Péter:

Idén is lesz hegyvidéki beruházási program

A mezőgazdasági minisztérium tavaly saját költségvetéséből három beruházási programot finanszírozott a hegyvidéken, de a szoros határidő miatt a pénz nem fogyott el. Idén ismét kiírják a programot, és növelni akarják a támogatásként elnyerhető összeget.