Idén is lesz hegyvidéki beruházási program

2023. június 27., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztérium tavaly saját költségvetéséből három beruházási programot finanszírozott a hegyvidéken, de a szoros határidő miatt a pénz nem fogyott el. Idén ismét kiírják a programot, és növelni akarják a támogatásként elnyerhető összeget.

A program keretében a következő beruházásokat támogatták: hegyvidéki tejbegyűjtők, illetve tejfeldolgozók létrehozása; esztenák létrehozása; erdei gyümölcsök, gombák, valamint a gyógy- és aromás növények begyűjtésére szolgáló raktárak építése, illetve a begyűjtött termékek elsődleges feldolgozása.

Közel 220 millió lej állt a hegyvidékiek rendelkezésére beruházásaik megvalósítására. A pályázható összeg így oszlott meg: esztenák létesítése 34,6 millió lej, tejbegyűjtők és -feldolgozók létesítése 92 millió lej, gomba- és gyógynövénybegyűjtők létesítése 93 millió lej. A pályázatokat november 29-ig lehetett letenni, de a túl szűkre szabott határidő miatt a rendelkezésre álló pénznek csak a fele fogyott el.

Veronica Baciu, a hegyvidéki ügynökség vezérigazgatója a nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában bejelentette, hogy a beruházások támogatásának programja az idén is folytatódik, több pénzt szánnak rá, mint tavaly, és a pályázatok támogatható értékét is megemelik. A vezérigazgató ígérte, hogy idén jóval hosszabb lesz a pályázat benyújtási ideje, és egyes típusú támogatásoknál az igényelhető összeget megduplázzák. A pályáztatás Veronica Baciu szerint az év vége felé fog újraindulni.

Előnyben részesítik az esztenák létesítését és korszerűsítését, ahol tavaly sokan szerettek volna támogatást kapni, de nem sikerült, mert a területnek, ahol az esztena létesült, saját tulajdonban kellett volna lennie, és sokan nem tudták a kataszteri papírokat időben beszerezni. A vezérigazgató szerint az állategészségügyi hatóság is egyszerűsítette az eszte­nák működési feltételeit. Tavaly esztena létesítésére 60 000 eurót lehetett költeni, amiből 30 000 eurót a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből fizettek, vagyis a támogatás intenzitása 50 százalékos volt. Az idén ezt az összeget megkétszerezik.

A vezérigazgató elmondta: a hegyvidéki beruházások támogatására a miniszteri rendelet kész van, a programról viszont az európai bizottságot újra értesíteni kell. A bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, de kiegészítéseket és magyarázatokat is kérhet, ezért lehet, több időbe telik, amíg újra elindítható lesz a támogatási program.

A tejszektorban háromféle beruházást támogattak: tejbegyűjtők, tejfeldolgozók, valamint mind a két láncszem (begyűjtés és feldolgozás) létrehozása. Itt is megemelik a beruházás teljes értékét, ami az idén legtöbb 500 000 euró lehet. Viszont ha tavaly a támogatás intenzitása 90 százalékig is mehetett, az idén legtöbb 80 százalék lesz, vagyis a pályázónak 20 százalék önrészre lesz szüksége.

A hegyvidéki ügynökségnek a megyében két irodája is van, ahol részletesebb információt is lehet kérni a programról. Az egyik Bodokon a helyi tanács épületében működik, a másik pedig Bodzafordulón. Az érdekeltek a 0783 275 219-es (Crișan Mária), illetve a 0783 238 110-es telefonszámon is kaphatnak útbaigazítást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-06-27: Gazdakör - Incze Péter:

Az új miniszter célkitűzései

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium élén a Petre Daea helyét átvevő Florin Barbu több rendezvényen és találkozón részt vett már, és a hozzánk eljutott információk szerint jó ötletei vannak a mezőgazdaság sorsát illetően.
2023-06-27: Gazdakör - :

Juh- és kecsketartók figyelmébe

Az állattenyésztési ügynökség felhívja azon juh- és kecsketartók figyelmét, akik igényelték a 20 eurós támogatást, hogy ennek kifizetéséhez szükséges a megyei irodáik által kiállított igazolvány, miszerint betartják a nemek közötti arányt, vagyis egy törzskönyves berbécs, illetve cápot a 35 nem törzskönyves anyajuhra, illetve kecskére.