Atyha fénybe borult

2023. június 30., péntek, Kultúra

Sétáljunk be mi is a kakasülő fényébe! – szólít fel Vén-Vinczeffy Anna művészettörténész a szombat délben Atyhán nyílt kiállítást értelmező, méltató megnyitóbeszédében, hozzátéve: most nem is az a kérdés, mi a fény, hanem hogy milyen: örök vagy tünemény, természetes vagy mesterséges, szakrális vagy emberi. Ezzel mintegy felkéri népes közönségét, hogy ebben a sokfényűségben egyelőre csak nézelődjön, és ne is próbálkozzék a megfejtéssel, ne akarja megfejteni a megfejthetetlent.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Vinczeffy László, a Fény című tárlat szervezője e téma körüljárására idén Baab (Bob)Józsefet, Berze Imrét, Bocskay Vincét, Csóka Szilárd Zsoltot, Fazakas Ildikót, Kuti Botondot, Kuti Dénest, Mana Bucurt, Péter Alpárt, Sánta Csabát, Siklódi Fruzsina Erzsébetet, Ütő Gusztávot, Vargha Mihályt kérte fel, bejelentve, hogy végéhez érkezett az atyhai Kakasülő Galériában szervezett csoportos, tematikus kiállítássorozat. Összegezve: a tíz éve működő kiállítótér látogatottságát ötezer nézőre becsüli, ahol az évek folyamán hatvanhét képzőművész állított ki és nyolc művészettörténész elemezte a bemutatott anyagot. A Fény című tárlat leszedése után az elkövetkező években Vinczeffy László legfrissebb alkotásait láthatjuk majd ebben a térben.

Vén-Vinczeffy Anna, értelmezéseit vázolva, misztérium és megismerés, archaizmus és egyetemes vonzatát emeli ki Berze Imrénél, Vargha Mihálynál finom határvonal menti mozgást észlel természet és világ között, Bocskay mindkét alakjánál a statikus nyugalmat és feszültség ellentétpárát emlegeti. Sánta Csaba bronzainál az emberi világ stilizált lenyomatát, Mana Bucur kerámiáin a veszélyes meglepetések pillanatnyiságát látja. Péter Alpár alkotásában a térségünkre jellemző kapufelirat összefonódását a buddhizmus tanaival. Mulandóságot és öröklétet old Ütő Gusztáv önarcképe, valóság és álom között mozognak Csóka Szilárd Zsolt alakjai, Vinczeffy Lászlónál a feketét felváltó fehér szín dominanciája jelentősen megújítja életművét, Siklódi Fruzsina Erzsébet munkái kapcsán az állandó átalakulást, változást emeli ki, ujjlenyomatokra emlékeztető textúrái kapcsán, szembeállítva Kuti Botond robbanásszerű képeivel. Baab Józsefnél elmosódó fényjátékról, síkból kiemelkedő súlytalan tömegekről beszél, Kuti Dénesnél egy aprólékosan kidolgozott, derűs életerővel teli, de feszült világról, Fazakas Ildikónál pedig utópisztikus feszültséget emleget. Feltéve végül az újabb, válaszra nem váró kérdést, hogy a fényt keressük-e, vagy azt, hogy milyenek vagyunk mi, emberek ezekben a fényekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-06-30: Kultúra - Fekete Réka:

Augusztus 20-án Nyíregyházán szerepel a társulat (Gazdag évadot zárt a Háromszék Táncegyüttes)

Három bemutató, idén több mint ötven előadás, kiszállások és megújult honlap a 2022/2023-as évad tömör mérlege, amelyet négy telt házas előadással zárt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. A Tragédia és az Élni fogunk szabadon után a legújabb produkció, a Hazától hazáig című folklórműsor nem csak azért rendkívüli, mert a társulat színpadán eddig nem látott táncokkal léptek a nagyérdemű elé, hanem a közönségsiker okán elmondható, az együttes jócskán rászolgált a kezdődő szabadságra.  
2023-06-30: Kultúra - :

Árnyalatok a Lábas Házban

Június 24-e Virágos Szent János napja, ezen a napon gyűjtötték régen a gyógynövényeket, festőnövények egy részét, mert úgy tartották, a virág áldást, szerencsét hoz a házra.