Ezer Székely Leány Napja a csíksomlyói hegynyeregben

2023. június 30., péntek, Magazin

A Székelyföld számos településének lakosságát megmozgató Ezer Székely Leány Napja a térség egyik legfontosabb közösségi rendezvényévé nőtte ki magát. Az amatőr néptáncegyüttesek tagjai többnyire szekereken vonulnak Csíkszeredába és onnan a csíksomlyói hegynyeregbe.

  • Fotó: Iochom Zsolt
    Fotó: Iochom Zsolt

Korodi Attila csíkszeredai polgármester a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az Ezer Székely Leány Napja azon ünnepnapok egyike, amikor a székelyek viseletüket magunkra öltve élhetik meg nemzeti identitásukat, önazonosságukat, büszkén tekinthetnek vissza őseik hagyatékára. Arra buzdította a város lakóit, hogy öltözzenek népviseletbe és vegyenek részt a rendezvényen.

Az ünnepre hangolódás már ma elkezdődik a Székely Népviselet Napjával, amikor sokan népviseletben mennek dolgozni, ügyeiket intézni, bevásárolni.

Füleki Zoltán, a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatója tájékoztatása szerint az Ezer Székely Leány Napja szombaton 9 órakor a csíkszeredai Szabadság téren kezdődik. Itt gyülekeznek a résztvevők, majd rövid közös tánc után innen vonulnak a csíksomlyói hegynyeregbe, mely a csíksomlyói pünkösdi búcsú örökös helyszíne. A rendezvény helyszínére autóbuszjáratok is indulnak, melyek a székely ruhában utazókat ingyen szállítják.

A Kis- és Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben 11 órától ünnepi szentmise lesz, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadása következik, a többi között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is színpadra lép. Kísérőprogramként kézműves-bemutatókat és -vásárt, mesterségbemutatókat, a gyerekek számára ügyességi játékokat tartanak. A Hargita együttes viselettárából összeállított népviseleti kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők, és a népviseleti divatsarokban egy-egy tájegység viseletét, fejdíszét fel is próbálhatják.

A rendezvény idei tiszteletbeli házigazdájaként Csíkszereda önkormányzata egy faragott székpárt ajándékoz a szerepet jövőben betöltő Csíkszentdomokos községnek, melyet a templomukban helyeznek el és esketéskor használnak.

A rendezvény részeként ma délután a csíkszeredai városházán bemutatják Daczó Katalin Ha ezer lány útra indul... A csíksomlyói Ezer Székely Leány Nap első éveinek krónikája című könyvét. A kötet a rendezvénysorozat 1931–1940 közötti időszakát tárja fel visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, levéltári iratok és fényképek alapján. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-06-30: Közélet - :

Tricikli Fesztivál másodszor

Három évvel ezelőtt két szegedi közösségszervező kitalálta, hogy mozgó irodalmi fesztivált indít az olvasás és kerékpározás szerelmeseinek Nyeregben, aki olvas! felkiáltással. Az akkor megalapított Tricikli Fesztivált mára Szegeden kívül a vajdasági Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezik, városunkban éppen ezen a hétvégén. Helyszín a dohánygyár udvara, a belépés ingyenes az összes programra.
2023-06-30: Kultúra - :

Kiállításmegnyitó és etno-jazz koncert Bikfalván

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara – ahogy arról már korábban is beszámoltunk – kihelyezett sepsiszentgyörgyi képzőművészeti tanszéket indított útjára 2021 szeptemberében.