Kiállításmegnyitó és etno-jazz koncert Bikfalván

2023. június 30., péntek, Kultúra

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara – ahogy arról már korábban is beszámoltunk – kihelyezett sepsiszentgyörgyi képzőművészeti tanszéket indított útjára 2021 szeptemberében.

A szobrász- és festőművész-képzés idén a második évet zárta, és ugyancsak másodízben rendeztük meg Bikfalván a Kulturális Központ épületeiben – beleértve az egykori csűrt, annak udvarát és kertjét is – azt a szimpóziumot, nyári szakmai gyakorlatot, amelyen a pécsi és a sepsiszentgyörgyi hallgatók közösen alkothatnak. Jó alkalom ez arra, hogy a hallgatók megismerjék egymást, és arra is, hogy a Pécsett tanuló fiatalok Erdélyben reflektálhassanak arra a még élő organikus kultúrára, amely már Magyarországon sokkal kevésbé tapasztalható. Témánk idén a jelenlét volt, mely sokféle értelmezést kaphat: pillanatnyi reflexiót a művészhallgatókat körülvevő bikfalvi miliőre, jelenlétet a mai társadalmi közegben vagy a művészet örök, a láthatatlant leképező folyamataiban.

Tavaly is nagy sikerrel és értékes kiállítással zártuk az egyhetes, szisztematikusan felépített, esti elő­adásokkal gazdagított szimpóziumot, idén is hasonló, a közönség számára is nyitott programokkal készülünk. Köszönhetően annak, hogy rendezvényünk a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat részeként a Nemzeti Kulturális Alap támogatását élvezi, etno-jazz koncerttel zárulhat idén a Jelenlét szimpózium a csűr előtti udvaron.

A koncerten két kiváló budapesti zenész, Bolyki Sára és Várallyay Petra duója hallható majd. Műsorukban magyar, kaukázusi és balkáni népzenéket, régizenét és saját darabokat játszanak összetéveszthetetlen, elsöprő erejű előadásban. Sára jazzénekesként a rögtönzés derűjét és szabadságát, népzenészként a sallangmentes és hiteles megszólalás melletti elköteleződést hozza magával, valamint grúziai tanulmányainak köszönhetően a kaukázusi lantot, a csongurit. A Zeneakadémián dzsesszzeneszerzés szakot végzett, de klasszikus hegedűstúdiumokat is hallgató Petra fergeteges hegedűjátékát nem véletlenül díjazták több dzsesszfesztiválon – így Nagyszebenben is – a legjobb zenésznek járó kitüntetéssel. Többféle formációival a világ számos pontján fellépett már, Junior Prima és Artisjus Junior díjas zenész. A duó organikus összjátékával képes egy hangszerként megszólalni, a gazdag zenekari hangzást hallgatva viszont elgondolkodhatunk azon, hogy tényleg csak ketten vannak-e a színpadon.

A kiállításmegnyitó szombaton 17 órakor kezdődik a Bikfalvi Kulturális Központ udvarán, a koncert pedig 19.30-kor ugyanott (eső esetén az épület előadótermében).

Várallyay Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-06-30: Magazin - :

Ezer Székely Leány Napja a csíksomlyói hegynyeregben

A Székelyföld számos településének lakosságát megmozgató Ezer Székely Leány Napja a térség egyik legfontosabb közösségi rendezvényévé nőtte ki magát. Az amatőr néptáncegyüttesek tagjai többnyire szekereken vonulnak Csíkszeredába és onnan a csíksomlyói hegynyeregbe.
2023-06-30: Életutak - Nagy B. Sándor:

Néhány lépésre az álmoktól

Volker Vornehm fotós neve ismerős a sepsiszentgyörgyi művészetkedvelők körében. Talán az Andrei Mureşanu Színház fotósaként hívta fel magára a figyelmet, de esküvői fotósként, majd portré-, divat- és termékfotósként is egyre nagyobb elismerést szerzett itthon és külföldön is. Az idei évad elején a Tamási Áron Színház új színészportréit is ő készítette, melyeket a színház honlapján és előcsarnokában is láthat a közönség. Hogy ki ez a különös nevű művész, honnan érkezett Háromszékre, mivel foglalkozott korábban és hol tart jelenleg a fotózás terén, megtudhatják az alábbiakból.