Területalapú támogatásokNőhet a hazai gazdáknak járó összeg

2023. július 4., kedd, Gazdakör

Az Európai Parlamentben elfogadott határozat lehetővé teszi, hogy kiegyenlítődjenek a nyugati és kelet-európai gazdák támogatása közötti különbségek.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Az Európai Parlament romániai képviselőinek sikerült egy javaslatot belevitetniük az élelmiszerbiztonság biztosítására és a mezőgazdaság hosszú távú rugalmasságára vonatkozó határozatba. Carmen Avram képviselőnő javaslata alapján felgyorsul a román, valamint a kelet-európai gazdák támogatása értékének a növekedése, közelítve a nyugati országok gazdáinak adott támogatáshoz. A javaslatot 333 uniós képviselő szavazta meg, 241 képviselő ellene volt, és 41-en tartózkodtak.

Dan Motreanu képviselő szerint az elfogadott román javaslat alapján felgyorsul a támogatások kiegyenlítési folyamata, s lehetséges, hogy ez kitetszik már a 2021 és 2027 közötti, hétéves uniós költségvetés felülvizsgála­takor.

Köztudottan a hazai gazdák kevesebb támogatást kapnak, mint a nyugati, régebbi uniós gazdák. Románia 2007-es uniós csatlakozásánál ugyanis komplikált számítások alapján a hektáronkénti átlag búzatermést vették alapul a területalapú támogatás megállapításánál, de akkor a statisztikai adatok szerint kicsi, 3400 kilogramm körüli volt a hektáronkénti termésátlag.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-07-04: Gazdakör - Incze Péter:

Hét évre növelnék a legrövidebb időtartamot (Földbérlési szerződések)

Az új árendatörvényt a képviselőház június 13-án szavazta meg döntő házként. A törvény szerint a földbérlési szerződések időtartama minimálisan hét év lenne.
2023-07-04: Gazdakör - :

Hosszabbítás a paradicsomprogramnál

A mezőgazdasági minisztérium honlapjára felkerült egy kormányrendelet-tervezet, amely szerint a paradicsomtermesztőknél az értékesítési határidőt meghosszabbítják július 15-ig.