Raktározási kártérítés

2023. július 4., kedd, Gazdakör

Románia, Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia számára az unió újabb kártérítési csomagot szavazott meg a napokban 100 millió euró értékben.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Az ukrán–orosz konfliktus miatt kialakult súlyos egyensúlyzavar kiegyenlítésére az unió április 3-án 56 millió eurós kártérítési csomagot hagyott jóvá, de az öt tagország ezt kevesellte. Akkor Románia 10 millió eurót kapott, és a saját költségvetésből még hozzátett 10 milliót, így a támogatásra jogosult személyeknek 20 millió eurót fizetnek ki az ellenőrzések elvégzése után. A most megszavazott 100 millió euró a következőképpen oszlik meg: Románia 29,7, Bulgária 9,77, Magyarország 15,93, Lengyelország 39,33, Szlovákia 5,24 millió euró. A jóváhagyás szerint a tagországok saját költségvetésükből a raktározási támogatást még megpótolhatják. Kárpótlásra jogosultak mind fizikai, mind jogi személyek, ha 2022-ben megtermelt búzájuk február 1-jén még raktáron volt. Kovászna megyében 726 kérést iktattak május 11-ig közel 32 ezer tonna búzára. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-07-04: Gazdakör - :

Növekszik az ökogazdálkodás

Az unió hivatalos statisztikáit készítő intézménye, az Eurostat a napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint évről évre nő az a terület, amelyen a gazdák ökogazdálkodást folytatnak. 2020-ban az unióban 14,7 millió hektáron alkalmazták az ökogazdálkodást, 2021-ben ez 15,9 millió hektárra nőtt, ami 9,9 százalékos emelkedést jelent.
2023-07-04: Riport - Fekete Réka:

Együtt a képzés és a fejlesztés (Pető-módszer Háromszéken )

Néhány éven belül elindíthatja konduktorok (szaknyelvi meghatározás szerint pedagógiai rehabilitációs szakemberek) képzését a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – erről kezdett egyeztetni a felsőoktatási intézmény a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karával (PAK). Ennek lehetőségét megelőzi, hogy 2017-től a PAK kihelyezett konduktor alapképzést működtet Sepsiillyefalván a helyi Keresztyén Ifjúsági Diakóniai Alapítvánnyal (KIDA) partnerségben. A tervekről a Sepsiillyefalván május végén tartott szakmai nap alkalmával beszélgettünk Zsebe Andreával, a PAK dékánjával és Kató Ibolyával, a sepsiillyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpont vezetőjével.