Növekszik az ökogazdálkodás

2023. július 4., kedd, Gazdakör

Az unió hivatalos statisztikáit készítő intézménye, az Eurostat a napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint évről évre nő az a terület, amelyen a gazdák ökogazdálkodást folytatnak. 2020-ban az unióban 14,7 millió hektáron alkalmazták az ökogazdálkodást, 2021-ben ez 15,9 millió hektárra nőtt, ami 9,9 százalékos emelkedést jelent.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A kimutatás szerint a 2012 és 2021 közötti időszakban szinte minden uniós országban nőtt a terület. A legnagyobb mértékben Portugáliában és Horvátországban, az említett időszakban szinte négyszeresére. Nálunk és Magyarországon a terület megduplázódott. Arány szerint az első helyen Ausztria áll, ahol a használt mezőgazdasági terület 26 százalékán folytatnak ökogazdálkodást, Észtországban az összterület 23, Svédországban 20 százalékán. A legkevesebb ökós terület Bulgáriában és Máltán van, az összterület csupán 1,7, illetve 0,6 százalékát teszi ki. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-07-04: Gazdakör - :

Hosszabbítás a paradicsomprogramnál

A mezőgazdasági minisztérium honlapjára felkerült egy kormányrendelet-tervezet, amely szerint a paradicsomtermesztőknél az értékesítési határidőt meghosszabbítják július 15-ig.
2023-07-04: Gazdakör - :

Raktározási kártérítés

Románia, Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia számára az unió újabb kártérítési csomagot szavazott meg a napokban 100 millió euró értékben.