Program a feldolgozóipar fejlesztésére

2023. július 11., kedd, Gazdakör

A június 30-i kormányülésen többéves támogatási programot hagytak jóvá, mely az élelmiszeripar korszerűsítését hivatott segíteni. A 2023 és 2026 közötti program az Investalim nevet viseli, lebonyolítója a mezőgazdasági minisztérium a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségen (AFIR) keresztül.

  • Tej feldolgozására is lehet pályázni. Fotó: Pixabay
    Tej feldolgozására is lehet pályázni. Fotó: Pixabay

A program keretében nyújtott támogatásokra összesen 600 millió eurót, az említett időszakban évente 148 millió eurót különítenek el a hazai költségvetésből. Ebből beruházások megvalósítását támogatják: új feldolgozók létesítése, már működők korszerűsítése, valamint a termékskála új termékekkel való bővítése.

Feldolgozókat lehet létesíteni a tej, a hal, a burgonya, a gyümölcsök és zöldségek feldolgozására és tartósítására, étolaj gyártására, malomipai termékek előállítására, kenyér- és cukorgyártásra, valamint a haszonállatok és hobbiállatok takarmányának, illetve élelmének előállítására.

A támogatásra az 1991/31-es törvény alapján bejegyzett cégek, vállalkozások pályázhatnak.

A programban pályázóknak néhány követelménynek kell megfelelniük: a beruházás teljes értéke legalább 500 ezer euró általános forgalmi adó (áfa) nélkül; az üzleti tervben bizonyítani kell a vállalkozás életképességét a beruházás megvalósítása idején és még az utána következő öt évben; a beruházás járuljon hozzá a régió fejlesztéséhez, teremtsen új munkahelyeket. Az új beruházást működésben kell tartani legalább öt évig az elkészülte után. A beruházás értékének legalább 25 százalékát a pályázó vállalkozásnak kell biztosítania önrészként, amit saját forrásból vagy kereskedelmi bankoktól felvett hitelből is állhat.

A program keretében az AFIR 2026. december 31-ig köthet szerződéseket, a kifizetés pedig egészen 2031. december 31-ig megtörténhet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2023-07-11: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-07-11: Gazdakör - Incze Péter:

Méhészek támogatása

Augusztus 4-éig tehetik le a méhészek és azok szakmai egyesületei a 2023–2027-es mezőgazdasági és vidékfejlesztési tervben jóváhagyott támogatásokra kéréseiket, igényléseiket. 2023-ra az elkülönített összeg 12,16 millió euró.