Méhészek támogatása

2023. július 11., kedd, Gazdakör

Augusztus 4-éig tehetik le a méhészek és azok szakmai egyesületei a 2023–2027-es mezőgazdasági és vidékfejlesztési tervben jóváhagyott támogatásokra kéréseiket, igényléseiket. 2023-ra az elkülönített összeg 12,16 millió euró.

  • Fotó: Piaxabay.com
    Fotó: Piaxabay.com

A szakmai szervezetek igényelhetik az IS-A-01-es, az IS-A-02-es és az IS-A-03-as nevű támogatást. Ennek keretében pénzt biztosítanak a szaktanácsadás kifizetésére, szakmai felkészítők szervezésére, reklám- és marketing költségek elszámolására, amelyek a mézfogyasztás egészségügyi előnyeit tudatosítják. Ugyanakkor a szakmai szervezetek a műlép előállítására használt viaszfeldolgozó és mézcsomagoló berendezéseket is vásárolhatnak az igényelt támogatás segítségével.

A méhészek egyénileg az IS-A-04-es, IS-A-05-ös, IS-A-06-os és IS-A-07-es nevű támogatást igényelhetik. Támogatás igényelhető gyógyszervásárlásra, főleg a varroózis ellen, új kaptárok, méhészfelszerelések és védő ruházat, a kaptárok szállítására alkalmas utánfutók beszerzésére, valamint anyaméhek és méhcsaládok, mézminőséget vizsgáló laboratóriumi felszerelések vásárlására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-07-11: Gazdakör - Incze Péter:

Program a feldolgozóipar fejlesztésére

A június 30-i kormányülésen többéves támogatási programot hagytak jóvá, mely az élelmiszeripar korszerűsítését hivatott segíteni. A 2023 és 2026 közötti program az Investalim nevet viseli, lebonyolítója a mezőgazdasági minisztérium a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségen (AFIR) keresztül.
2023-07-11: Gazdakör - Incze Péter:

Biogáztelepek létesíthetők a helyreállítási alapból (Trágyahasznosítás)

A június 23-i Hivatalos Közlönyben megjelent az 1496-os számú rendelet, amely értelmében az állattenyésztő telepek, a szövetkezetek és a helyi tanácsok pályázhatnak a természetes trágyát alapanyagként használó biogáztelepek létesítésére. A pályázatot még ebben az évben meghirdetik.