Úzvölgyi temetőHelyreállítást kérnek

2023. július 12., szerda, Belföld

Az úzvölgyi katonatemető június 30-i állapotának a helyreállítását szorgalmazza és a szombati újabb keresztállítás elkövetőinek a felelősségre vonását kéri Hargita megye és Csíkszentmárton önkormányzata.

  • Fotó: Mihai Tîrnoveanu / Facebook
    Fotó: Mihai Tîrnoveanu / Facebook

Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Birtalan Sándor csíkszentmártoni polgármester hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: a temető június 30-i állapotát tekintik a „0. kilométerkőnek”, amelyhez vissza kell térni, mivel ekkor már el voltak távolítva a törvénytelen betonkeresztek, és még nem voltak kihelyezve az újabb fakeresztek. „Ha innen indulunk ki, akkor béke és csend lesz” – fogalmazott Borboly Csaba, hozzátéve, hogy június 30-án kezdtek el tárgyalni a román védelmi tárca és Bákó megye képviselőivel is az úzvölgyi helyzet rendezéséről. Hangsúlyozta: szombaton bűncselekmény történt a katonatemetőben, ehhez a román rendvédelmi szervek tétlenül asszisztáltak, miközben a lakosság joggal várta el, hogy tegyék a dolgukat és elejét vegyék a törvénytelenségnek. Az elkövetőket felelősségre kell vonni, mert több ponton is törvényt sértettek, „példaértékű büntetést” kell kiszabni rájuk, különben az a gyakorlat alakulhat ki, hogy az úzvölgyi temetőben bármit meg lehet tenni – mondta.

Emlékeztetett, hogy a hadi sírok gondozásáért felelős román hatóság (ONCE) 2019-ben már tisztázta, hogy a fakereszteket felállító Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője, Mihai Tîrnoveanu által említett 150 román katona nem az úzvölgyi temetőben nyugszik. Ha az illetékes hatóság megerősíti, hogy van román elesett a temetőben, felkerül a neve a többiek közé – hangsúlyozta, felkérve az ONCE-t, hogy tisztázza a kérdést. Borboly megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a temetőben minden nemzet itt nyugvó katonáinak kell hogy legyen emlékhelye.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere elmondta: a község lakói fájlalják, hogy a helyzet korábbi rendeződése után egyesek újra a hősök sírjai felett „veszekednek”. Elmondta: a betonkeresztek június 29-i eltávolítása után úgy tekintették, helyreállt a törvényes rend, és a másnapi tárgyaláson megállapodtak, hogy valamennyi érintett fél számára kielégítő megoldást találnak a lezáráshoz. „Nagyon sajnáljuk, hogy ezt megszakította a szombati akció” – jelentette ki. Felidézte, hogy a katonatemetőt 1917-ben alakították ki, és a rendelkezésre álló források szerint nagyrészt a térségben az első világháborúban elesett magyar katonákat, kisebb számban az osztrák–magyar hadsereg más nemzetiségű katonáit, illetve a német és az orosz hadsereg katonáit helyezték ott végső nyugalomra.

A sajtótájékoztatón Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője rámutatott: a rendvédelmi szerveknek közbe kellett volna lépni szombaton, hiszen törvénytelenség történt. A Calea Nea­mului hívei „brutális módon avatkoztak be” egy hadi temetőbe, és a nemzetközi előírások szerint ez illegális, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű hősökről van szó – vélekedett.

A nyilatkozók elmondták: a jogászokkal való, már folyamatban levő egyeztetés után megteszik a szükséges jogi lépéseket a rend helyreállítása, és az elkövetők felelősségre vonása érdekében; azonosításukhoz a csendőrség segítségét kérik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 489
szavazógép
2023-07-12: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

„Le Székföldjén, le végedes-végig...” (Mesélő helyeink)

Úgy tűnt nekem, hogy ez amolyan hidvégi ének, de kiderült, helyi szójárás, amelyet azért jegyeztem meg, mert bizonyítja, hogy a községben fél évszázaddal ezelőtt is ismerték ennek a vidéknek, Székföldjének a nevét. Terra Zek formában jelent meg régi írott dokumentumokban.
2023-07-12: Belföld - :

A hatóságok szemet hunytak (Idősotthon-botrány)

Egyre több hátborzongató részlet kerül nyilvánosságra azokról az Ilfov megyei otthonokról, ahonnan a múlt héten mintegy száz idős és betegsége miatt kiszolgáltatott személyt szállítottak kórházba, miután a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és rendőrség rajtaütött az azóta csak a borzalom házaiként emlegetett intézményeken.