Leverték a búza árát

2023. július 18., kedd, Gazdakör

Az olcsó ukrán gabona valóban felborította a hazai gabonapiacot, az aratást végző gazdák szerint a mostani felvásárlási ár biztos csődöt jelent számukra. 

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Azok a gazdák, akik közvetlenül a mezőről értékesítik a gabonájukat – tehát nem raktározzák el –, 75 bani és 1 lej közötti árat kapnak a búza kilójáért. 

A gabonatermesztők Face­book-csoportjában találtuk meg a búza felvásárlási árait az egyes megyékben. Például Szatmár és Bihar megyében 750 lejt adnak a búza tonnájáért. Teleormanban 780, Galac és Dolj megyében 820, Gorj megyében 900 lej, Tulcea megyében 930 lej, Mehedinți-ben pedig 1000 lej a tonna búza ára. 

Valóban, a tavalyhoz képest jóval alacsonyabb a felvásárlási ár, szinte a felére csökkent. A tavaly ebben az időszakban a búza felvásárlási ára 1,50 és 1,80 lej között mozgott, megyétől és minőségtől függően.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-07-18: Gazdakör - Incze Péter:

Szabályok a hegyvidéki kis tejfeldolgozóknak

Az állategészségügyi hatóság a június 30-i hivatalos közlönyben megjelentette azokat a szabályokat, amelyeket a hegyvidéki kis tehén-, juh-, illetve kecsketartó gazdaságoknak a saját farmon történő tejfeldolgozásnál be kell tartaniuk. 
2023-07-18: Gazdakör - Incze Péter:

Traktorral a közutakon

A július 5-i 200-as törvénnyel módosították a 2009/268-as büntetőtörvénykönyvet. Az új jogszabály többek között előírja, hogy mezőgazdasági vagy erdészeti traktor jogosítvány nélküli vezetése és forgalomba be nem írt vagy a helyi tanácsnál be nem jegyzett gép közutakon való használata börtönbüntetést is hozhat a mezőgazdász számára.