Az állattartó telepek és lakóházak közti távolság

2023. augusztus 1., kedd, Gazdakör

Mivel többen is érdeklődtek a lakóházak és állattartó telepek, istállók között betartandó távolságról az új építkezéseknél, utánanéztünk, hogy mit írnak elő a hazai törvények.

  • Az állatok létszámától függ a távolság. Albert Levente felvétele
    Az állatok létszámától függ a távolság. Albert Levente felvétele

A legtöbb esetben az állattenyésztők hajlanak arra, hogy az új istálló minél közelebb legyen a lakóházhoz és infrastruktúrához (villanyhálózat, ivóvíz stb.), habár a törvény erre vonatkozóan egyértelmű és nagyon szigorú.

A betartandó távolságokat a 2014-ben kibocsátott 119-es egészségügyi minisztériumi rendelet szabályozza. A távolságok betartásánál a legfőbb tényező az állatlétszám.

A szarvasmarháknál 6 és 50 közötti egyed esetében a kötelező távolság ötven méter, 51 és 200 állat között száz méter, 200 és 500 közötti állatlétszámnál kétszáz méter. Az 500 szarvasmarhánál nagyobb telepeket pedig leg­alább ötszáz méter távolságra kell építeni a lakóházaktól.

A szárnyasoknál a kötelező távolság a következő: 51 és 100 szárnyas esetében ötven méter, 101 és 5000 szárnyasnál ötszáz méter, a nagy szárnyastelepeknél legkevesebb ezer méter.

A sertéseknél 7 és 20 közötti létszámnál a kötelező távolság száz méter, 21 és 50 sertéssel rendelkező farmoknál kétszáz méter, az 51 és 1000 létszámos telepeknél ötszáz méter, a nagy sertéskomplexumoknál pedig ezer méter.

Az említett rendelet más típusú építkezésekre is kitér. A vágóhidaknak, állatvásároknak, állatgyűjtő központoknak legalább ötszáz méterre kell lenniük a lakóházaktól. A községi trágyatárolókat, ahova több állattenyésztő is hordja majd a trágyát, legkevesebb ötszáz méterre kell építeni a lakóházaktól, sertéstrágya esetében ezer méterre. Új gabonatárolók és vetőmagcsávázók legkevesebb kétszáz méterre létesíthetők a lakóépületektől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2023-08-01: Gazdakör - Incze Péter:

Csak elektronikus aláírás használható (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezetősége úgy döntött, hogy az új, 2023 és 2027 közötti vidékfejlesztési stratégia alkalmazásának idején a pályázókkal való kapcsolatban kizárólagosan csak az elektronikus aláírás használható.
2023-08-01: Emlékezet - :

Kettétört életek, meghurcolt emberek Uzonban

Szülőfalumban, Uzonban, mint bármelyik székely faluban, megvannak az emberek által belakott területek, utcák sajátos nevei, sok-sok régi házzal és azoknak lakóival, valamint a régiekhez kapcsolódó emlékekkel. Vannak a főutcák mellett zsákutcák, zsebutcák, mezőre menők, van a hídon túli negyed, ahol régen a cigányok laktak és még sok szegény sorú ember, megvan a névtelen utca is, amely Uzonfüzes felé vezet, vagy a vasúti síneken túli kis telep, a Györbíró családoké.