Bardocz-világtalálkozót tartottak Kézdivásárhelyen

2023. augusztus 8., kedd, Közélet

Tizedik – Kézdivásárhelyen második – alkalommal szerveztek világtalálkozót őseik egyik szülőhelyén a Bardócz-Bardocz-Bardóczi-Bardóc-Bardóczy nevet viselő családok és leszármazottak. A hívó szóra Háromszékről, Erdély minden részéből, Magyarországról, Izraelből, Ausztráliából és Németországból érkeztek, hogy együtt töltsenek egy feledhetetlen napot, közösen ünnepeljenek és emlékezzenek, ezáltal még erősebbre fűzve a rokoni kapcsolatokat.

  • Bagaméri László (középen) verset mond a református temetőben. A szerző felvétele
    Bagaméri László (középen) verset mond a református temetőben. A szerző felvétele

A világtalálkozó ötletgazdája tíz esztendővel ezelőtt a futásfalvi özv. Balázsné Bardocz Katalin volt, amit örömel felpártolt Beke Ernő Bardócz leszármazottként – édesanyja a néhai futásfalvi Bardócz Áron magyar csendőr őrmester leánya volt –, a szervezésben ezúttal is részt vállalt Bardócz István és Ildikó, Bardócz Tünde és Bardócz László társaságában. Az első világtalálkozót 2014. augusztus 3-án Futásfalván tartották 75 család 253 résztvevőjével, majd Nagybacon, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Kézdivásárhely adott otthont a rendezvénynek.

A már hagyományosnak tekinthető családi találkozó vasárnap délelőtt a kézdivásárhelyi református templom főbejárata előtt kezdődött, emléklapot adtak át a jelenlévőknek, majd a 140 résztvevő a futásfalvi és nagybaconi Bardótz-címeres zászlókkal az élen közösen vonult be a templomba, ahol a Miklós-Kovács Tamás tiszteletes által celebrált istentiszteleten vettek részt. Ezt követően a betegség miatt hiányzó Beke Ernő nevében Bardócz István köszöntötte a megjelenteket és olvasta fel az eddigi találkozók összefoglalóját. „Az első rendezvényen a lelkesedés és a siker akkora volt, hogy a családtalálkozó szervezését tovább kellett gondolni. Szerre jöttek az ötletek: kopjafaállítás minden találkozó helyszínén, a futásfalvi és a nagybaconi Bardócz-címeres zászlók mellé elkészültek a Bardocz családok fába faragott nemesi címerei, majd a címerek mellé a kutyabőrök másolatának a beszerzése is sikerrel járt. A találkozó végén közös megegyezéssel leszögeztük, hogy a következő világtalálkozókra augusztus első vasárnapján kerül sor” – hangzott el az összefoglalóban, majd a budapesti Bagaméri László Wass Albert Erdély című versét mondta el. Elhangzott a Bardoczok világhimnusza orgonakísérettel, az istentisztelet a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Az ünnep a református temetőben a Bodó Csaba berecki fafaragó által 2018-ban készített kopjafánál folytatódott, ahol Bardócz István köszöntője hangzott el, majd Bardócz Tünde sepsiszentgyörgyi vallástanár a Bardocz nemzetség történetét ismertette. Bagaméri László néhai Cseresznyés Pál egykori ludovikás tiszt Gondolatok a Szózat elmondása közben című költeményét adta elő, majd többen elhelyezték a kegyelet és emlékezet virágait a kopjafánál. A temetőbeli megemlékezés a székely himnusz közös el­éneklésével ért véget.

Az ünnepség a Vadrózsák vendéglőben folytatódott, ahol a résztvevők csoportképet készítettek és a Bardoczok egyre hosszabb és gazdagabb családfáját tanulmányozták, majd közös ebéden, kötetlen beszélgetésen és tombolahúzáson vettek részt. A talpalávalót a Brassóban élő Bardócz Péter biztosította. A találkozó tizenegyedik kiadására jövő év augusztusának első vasárnapján kerül sor Futásfalván.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-08-08: Kitekintő - Nagy B. Sándor:

Kisebbségi jogok Ukrajnában (Tusványos)

Háborúban nagyon nehéz kisebbségi jogokról vagy bármilyen jogról beszélni, de nekünk, magyaroknak talán a kárpátaljai magyarok sorsa, az ottani kisebbségi jogok érvényesülése a legfontosabb szempontunk ebben a helyzetben – vezette fel Illyés Gergely politológus, a magyar Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa azt a tusványosi panelbeszélgetést, melynek vendégei Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének elnöke és Szilágyi Mátyás vezető kutató, korábbi beregszászi főkonzul voltak.
2023-08-08: Közélet - Bartos Lóránt:

Bicikliút a Molnár Józsiás parkban

A gyermekek számára akár forgalmi tanösvényként is felfogható az a bicikliút, amelynek a kifestését a múlt hétvégén kezdték meg a Molnár Józsiás parkban. A parkban eddig is lehetett biciklizni, ezentúl azonban civilizáltabbá válik ez a közlekedési forma.