Csendőrök a vádlottak padján

2023. augusztus 9., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Öt évvel az után, hogy a 2018. augusztus 10-i bukaresti kormányellenes diaszpóratüntetést a rendfenntartók brutális beavatkozással feloszlatták, a főügyészség vádat emelt a csendőrség akkori vezetői és több más magas rangú tisztje ellen.

Sokak emlékezetében élnek még a képek a tömeget brutális módon oszlató, vízágyút, könny­gázt bevető, gumibotozó csendőrökkel. Noha a 2018-as megmozduláson valóban részt vettek erőszakosabban fellépő tüntetők is, a rendfenntartók válogatás nélkül ütöttek-vágtak, oszlatták a békés tömeget, az esemény után pedig többen arra világítottak rá: az agresszíven fellépő tiltakozók voltaképpen provokátorok voltak, akiket a hatalom szervezett be, hogy eltérítse a demonstrációt és ürügyet teremtsen annak elfojtására. Tipikus szekus módszerek, nem ez volt az első és nem is az utolsó ilyen történet Romániában, sőt, olyannyira megszokott jelenség ez, hogy bizonyára vannak erre szakosodott szakértői a karhatalmi szerveknek, titkosszolgálati struktúráknak.

A 2018-as bukaresti véres eseményen például feltűnő volt bizonyos Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes, a csendőrség ideiglenes főparancsnokának ténykedése. A román sajtó egy részében többen szóvá is tették: állítólag az ő utasítására jelentek meg a tüntetés helyszínén azok a futballhuligánok, akik erőszakos cselekedetei indokolttá tették a tömegoszlatást. Aligha véletlen, hogy ugyanez a Gheorghe Sebastian Cucoş egy évvel később, 2019. június 6-án jelen volt az úzvölgyi erőszakos temetőfoglaláson is, amelynek során ortodox pópák jelenlétében, a csendőrség óvó-támogató viszonyulása közepette szélsőséges román szervezetek tagjai és az őket támogató futballhuligánok betörtek a hősi temetőbe, kaput, sírokat rongáltak, zászlórudakkal ütlegelték, köpdösték a békésen demonstráló székelyeket. Ugyancsak román sajtóbeszámolók szerint a civil ruhás Cucoș – akkor a csendőrség parancsnokhelyettese, Carmen Dan belügyminiszter bizalmasa – maga vezette a temető elé vonuló román tüntetőket, és miután a huligánok betörték a kaput, ő tessékelte be az ortodox papokat a törvénytelenül elhelyezett betonkereszteket felszentelő ceremóniára.

Most végre a vádlottak padjára kerülhet ő is, mint ahogy bűntársai felelősségre vonására is megvan az esély, miután öt év után bíróságra került a diaszpóratüntetés ügye. Persze, a vád­emelés csak az első lépés e folyamatban, ráadásul a romániai igazságszolgáltatás működését ismerve egyáltalán nem zárható ki, hogy a vélhetően hosszú évekig elhúzódó per végén mindenkit felmentenek, esetleg szimbolikus mértékű büntetéssel sújtanak majd, az ügyészség tegnapi bejelentése azonban mégiscsak előrelépésnek tekinthető. Különösen ahhoz képest, hogy 2020-ban a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vádemelés nélkül zárta le az ügyet, a nyomozás 2021-es újraindításáig tehát még csak eme elméleti lehetőség sem volt arra, hogy a bukaresti tüntetést könny­gázzal, vízágyúkkal, masszív gumibotozással leverő csendőrségi vezetőket megbüntessék.

Köztük azt a Cucoșt, akit Úzvölgye miatt vélhetően soha senki nem fog felelősségre vonni – hiszen ez ügyben még csak eljárás sem indult –, sőt, talán már kitüntetésre is felterjesztették. Mert ilyen a román igazságszolgáltatás, mert így működik a román mélyállam, hogy legtöbb esetben a szolgáltatott igazság is csak véletlenszerű, afféle járulékos nyereség.

 

Borítókép: Diaszpóratüntetés 2018 augusztus 10-én Bukarestben. Fotó: Inquam Photos / George Călin

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-09: Közélet - Mózes László:

Zenével és lovaglással barátkozó gyermekek

Bő kéttucatnyi gyermek énekli az Örömódát, lelkesen, kisebbek és nagyobbak együtt, miután egy hetet töltöttek a Benedek-mezőn tartott lovas-zenés táborban. A tanultakat egy péntek esti műsorban mutatják be, majd jókora tábortűz mellett búcsúznak egymástól, oktatóiktól. Sportot és művészetet ötvözve a két sepsiszentgyörgyi kezdeményező, Szőcs Botond zongoraművész és Vitus Huba síedző társaikkal együtt másodjára szervezte meg ezt a különleges együttlétet ép testben ép lélek jeligével. Abban is hisznek, lesz folytatás, bíznak benne, egyre többen felismerik: a sport népszerűsítése mellett szükséges a művészeti oktatás erősítése is.
2023-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Át kell ütemezni a nagy beruházásokat (Közüzemek)

A meghirdetés körüli késlekedések, valamint a településszintű infrastrukturális fejlesztési programok beindítása következtében kénytelen átütemezni az európai uniós alapokból finanszírozott, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében tervbe vett, a megye 32 települését érintő beruházásait a Közüzemek Rt. A regionális ivóvíz- és szennyvízkezelési szolgáltató tájékoztatása szerint egyelőre nem tudják pontosan, hogy az összesen 230 millió euró körüli, pályázaton elnyert támogatásból fedezett beruházásból mi valósítható meg, több fejlesztés az országos Anghel Saligny-programban is szerepel, a jelentősebbekről azonban nem akarnak lemondani.