Mi, hol, mikor?

2023. augusztus 11., péntek, Mi, hol, mikor?

SIC Feszt Árkoson
A IX. kiadásához érkezett SIC Feszt augusztus 13-áig tart Árkoson a Szentkereszty-kastély udvarán. A SIC Feszt továbbra is az egyik legalacsonyabb árú fesztivál a régióban, ezt mutatják a jegyárak is: a helyszínen 50 lejbe kerül a napijegy. A fesztivál programja elérhető a FestivApp alkalmazásban is.

  • Fotó: Facebook / SIC Feszt
    Fotó: Facebook / SIC Feszt

A mai program: a Youth (HÁRIT) sátorban 17 órától Moto­cross vs. Enduro Style – Tompa Krisztián motorsportbajnok; 18.30-tól a Digitálizált élet okozta magány – szorongás, depresszió; 19.30-tól  beerpongbajnokság – döntő. A StartUp HUB sátorban 17 órától Az intelligens tanulás forradalma – előadók: Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója, Fail Tamás, a Puskás Tivadar Szakközépiskola aligazgatója, Kelemen Szilárd Péter, a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési központ társalapító alelnöke, moderál: Béres Nobert, a VET Center operatív vezetője; 18 órától borkóstoló a Beciul Domnesc támogatásával. A Folkudvarban 18 órától Nyáguly Mátyás előadása huszár- és katonaéletről Az egyenruhától az ágyúgolyóig címmel; 20 órától táncház – Muzsikál a Folker együttes. A Sic Feszt táncházainak állandó házigazdája Pável Hunor, a Háromszék Táncegyüttes szólistája és tánckarvezetője. Koncertek a nagyszínpadon: 19.30-tól House of Pioners, 21 órától Luca, 22 órától Bye Alex és a Slepp, 23.30-tól Sound Noise, 1 órától Czika. A Pepsi stage színpadán: 2 órától Sottoman&Ysharp, 3 órától Cleas.

Szombaton: a Youth (HÁRIT) sátorban 16 órától funkcionális edzésbemutató – ALPHA Strength & Functional Training; 17 órától Trollfoci és Mr Originality – e-sport. A StartUp HUB sátorban: 15 órától Szépvízi sajtkülönlegességek kóstolója a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet felajánlásával; 16 órától Pályázati erőforrások: Kulcs KKV vállalkozások kezében – Czimbalmos-Kozma Csongor, a StartUp HUB Consulting vezető tanácsadója, moderál: Orbán Miklós, a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési központ társalapító alelnöke; 17 órától Napenergia és e-mobilitás: jövő a jelenben – előadó: Kodok Márton programozó, civil aktivista, a Napelem AFM pályázók Facebook-csoport alapítója, moderál: Dolcsig Szabolcs, a StartUp HUB IT menedzsere. A Folkudvarban 17 órától táncház gyerekeknek, muzsikál a Folker együttes; 18 órától táncház, muzsikál a Kedves Zenekar, táncházgazda Pável Hunor és felesége, Hanna. Koncertek a nagyszínpadon: 18 órától Teedy Queen, 19 órától Dreamflow, 20 órától Parno Graszt, 21.30-tól Honeybeast, 23 órától MRKK, éjfélkor Nick Havsen, 1 órától Dewil. A Pepsi stage színpadán: 2 órától Dj Edward, 3 órától Morar Roland.

A családi nap programja: 10 órától kapunyitás, 10–16 óráig Aprócia meghódítása (40 hagyományos, kézműves, ügyességi, készség- és képességfejlesztő foglalkozást próbálhatnak ki az érdeklődők); 11–12 Mondókázó – Dombay Imola; 12–13 óráig Gólyafészek-találkozó – Biró Eszter és Tamás Mónika; 13–14 óráig bábjáték: Kőleves – Halvirág Bábszínház; 14–15 óráig A bátrak nemzetsége – élőszavas mesemondás Szabó Enikő mesemondóval; 15–16 óráig Az Én Családi Napom rajzpályázat eredményhirdetése; 16–17 óráig Ipicsapa – Mozsikácska-gyermekkoncert; 17–18 óráig Eszes Gyurka és az Ezmók – mesefoglalkozással egybekötött gyerekkoncert, Folker együttes.  

Vasárnap: a Youth (HÁRIT) sátorban 16 órától– Divatdié­ták, gyors fogyási mítoszok és tévhitek – Zsidó Szabolcs; 17.30-tól – Tetoválás mint önkifejezés – Becze-Péter Renáta. A Folkudvarban 18 órától Lelkes Zenekar-koncert; 20 óráig táncház, muzsikál a Lelkes Zenekar, táncházgazda Pável Hunor és felesége, Hanna. Koncertek a nagyszínpadon: 18 órától 3AD, 19 órától YNY Sebi, 20 órától Kiss Kevin, 20.30-tól Bruno x Spacc; 21 órától Korda György és Balázs Klári; 22.30-tól Dzsúdló; éjfélkor Pixa x Ciggi x Koósz. A Pepsi stage színpadán: 2 órától Dj Blue Light, 3 órától Hunay.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

A hivatalos munkaszüneti napok miatt lapunk következő száma augusztus 16-án, szerdán jelenik meg.

Zene
JAZZKONCERT. Ma 20 órától Kézdivásárhelyen a Jazz Café – Borudvarban, 13-án, vasárnap 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimpla kertben tart koncertet a budapesti Lakatos Ágnes Special Zone formáció. Muzsikájukat az izgalmas basszusritmikára, új utakat kereső modern, ám ugyanakkor letisztult, klasszikus zenei hatásokat is magában foglaló, harmoniákra épülő melodikus dallamvezetés jellemzi. A zenekar: Pozsár Máté (zongora), Pusztai Gábor (ütőhangszerek), Csuhaj-Barna Tibor (nagybőgő) – az ő kompozícióira épülő műsor szövegeit Enyedi Sugárka írta.

Mozi
SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi műsorán ma: 16 órától A kis hableány (románul beszélő), 16.45-től Pocahontas (magyarul beszélő), 18.30-tól Kísértetkastély (magyarul beszélő), 18.45-től MEG2. – Az árok (román feliratos), 20.45-től A félelem fészke (magyarul beszélő), 21 órától Pink Floyd: A fal (román feliratos); szombaton: 11 órától Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz (magyarul beszélő), 11.15-től Kis Tojások: Afrikai mentőakció (románul beszélő), 15.45-től Pocahontas (románul beszélő), 16 órától Transformers: A fenevadak kora (magyarul beszélő), 17.30-tól Oppenheimer (román feliratos), 18.30-tól Barbie (román feliratos), 20.45-től Gran Turis­mo (magyarul beszélő), 21 órától A félelem fészke (román feliratos); vasárnap: 11 órától Richard, a gólya visszatér (magyarul beszélő), 11.15-től Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz (románul beszélő), 15.30-tól Pókember – A pókverzumon át (magyarul beszélő), 16 órától Kis Tojások: Afrikai mentőakció (románul beszélő), 17.45-től Oppenheimer (magyarul beszélő), 18 órától Barbie (román feliratos), 20.15-től Halálos iramban 10. (magyarul beszélő), 21 órától Barbara (román feliratos); kedden: 16 órától A kis hableány (magyarul beszélő), 16.30-tól Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz (románul beszélő), 18.30-tól Mission: Impossible – Leszámolás, első rész (román feliratos), 18.45-től Barbara (román feliratos), 20.45-től Gran Turismo (román feliratos), 21.15-től A félelem fészke (magyarul beszélő).
KOVÁSZNA. A Művelődési Központban ma 11 órától a Geostorm című filmet vetítik eredeti hanggal, román felirattal és magyar szinkronnal. Jegyár: 10 lej.

Hitvilág
ZARÁNDOKLAT – EGY NAP A FIATALOKÉRT. Idén a fiatalokért ajánlják fel az augusztus 12-ére tervezett 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, melyet tizedik éve szervez meg az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület. A megyeszékhelyről a hagyományos Sepsiszentgyörgy–Maksa útvonalon zajlik a zarándoklat szombaton, mely délután hat órától hálaadó szentmisével zárul a Szent József-templomban. Érdeklődni és jelentkezni Vajna Csilla zarándokszervezőnél lehet a 0745 155 671-es telefonszámon.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszent­györgyön mától 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 804 709). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossutha Lajos utcai Mária (0745 822 449) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Árapatakon, 14-én, hétfőn Erősdön és Előpatakon, 16-án, szerdán Hidvégen és Nyáraspatakon. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak.
ZSIBVÁSÁR A RÉTYI KERESZT­ÚTNÁL. Augusztus 11–13. között a 11 és a 13E jelzésű országút kereszteződésénél megszervezik a régiségek, használt tárgyak kirakóvásárát, és éjszakába nyúló szórakozásra is lesz lehetőségük az érdeklődőknek.
HULLÓCSILLAGOK ÉJSZAKÁJA. A Benedek-mezőn augusztus 12-én, szombaton 21 órától a Vega Csillagvizsgálónál lehet figyelni a Perszeidákat, amelyek rendkívülien látványosnak ígérkeznek az idén.
AUTÓBUSZJÁRATOK. Augusztus 15-én, kedden a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat autóbuszai hétvégi program szerint (félóránként) közlekednek.
TEGA-PROGRAM. A Tega Rt. felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a Mária mennybemenetelének egyházi ünnepéhez kapcsolódó szabadnapokon, augusztus 14-én, hétfőn és 15-én, kedden a hulladékelszállítás a szokott program szerint zajlik, azonban az ügyfélszolgálat szünetel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-08-10: Máról holnapra - Farkas Réka:

Csőd szélén

Minden jel szerint szerencsés volt az RMDSZ, hogy nyár elején a két nagy párt kiebrudalta a kormányból, mert mindazt, ami azután következett – és várhatóan még jó darabig eltart –, egyetlen választásra készülődő politikai alakulat sem kívánja magának.
2023-08-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás