A szobanövények legrosszabb rémálma: a túlöntözés /X/

2023. augusztus 10., csütörtök, Magazin

A kezdő növénynevelők gyakran esnek abba a hibába, hogy túlzottan gondoskodni szeretnének a virágokról, ami nem egy esetben túlöntözéshez vezethet. Nem véletlen, hogy az egyes csoportokban közzétett posztok nagy része arról szól, hogy mi a teendő, ha túlöntöztük a növényünket. Számos jel utalhat arra, hogy az adott fajta nem bírja a túl sok vizet, így nem ritka, hogy végül teljesen elpusztul.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi a teendő ilyen esetben, valamint kitérünk arra, hogyan előzhető meg a probléma.

A túlöntözés első jelei

A Tropical Home futónövényei ugyanúgy nem díjazzák a túl sok nedvességet, mint bármely másik szobanövény. Vannak persze fajok, amik egy fokkal jobban bírják az effajta gondoskodást, egy idő után azonban ezek is elhalnak.

A gond ott kezdődik, hogy minden növénycsalád más, így nem lehet egységes és konkrét választ adni arra, hogy milyen jelei vannak a túlöntözésnek. Pár alapvető és apró dolog árulkodhat arról, hogy a növény nem bírja tovább. Ilyen az alsó levelek sárgulása, barnulása, valamint súlyos esetben levélhullás következhet be.

Akadnak olyan virágok, ahol a növény tetején mutatkozik meg a probléma, mint a felfelé növekvő pöttyös begóniáknál, amelyek először fent feketednek el. A levél- és a királybegóniák foltokban kezdenek elszáradni, míg a szobafikusz túlöntözés esetén 2-3 nap alatt sárga leveleket mutat. Az alocasia levelei pedig sárga, barna és piros színekben pompázik, ha túl sok vizet kap. Ahogy a begónia, úgy a zöldike is fentről kezd el feketedni, míg a rákvirág szárad, az anyósnyelven pedig levélrohasztást is láthatunk.

De mit jelent a túlöntözés?

Ahhoz, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek, fényre, szén-dioxidra, vízre, valamint tápanyagra van szükségük. Mivel a természetes helyükön ezt bőven megkapják, így ott kisebb az esélye annak, hogy tönkremenjenek, szemben a szobanövényekkel, amik bizony nincsenek harmóniában az időjárással és a természettel.

A lakásokba telepített fajtákról nekünk kell gondoskodni, megteremteni számukra ezt a harmóniát. Ha tehát kevesebb fényt, túl sok vizet kapnak, akkor bizony sokat ronthatunk az állapotukon.

A dzsungelben nem lesz gond a szellőzéssel és a talajjal, nekünk azonban gondolni kell arra, hogy a gyökereknek levegőre van szükségük. A túlöntözés tehát nem más, mint a növény számára biztosított fény- és vízmennyiség, valamint a szellőzés nem megfelelő aránya. Ilyenkor gyakori a részleges vagy teljes gyökérrothadás. Amelyik túl kevés fényhez jut, de túl sok vizet kap, ott bizony számolhatunk azzal, hogy a virág nem sokáig bírja.

Hogyan előzzük ezt meg?

Nincs más dolgunk, mint több fényhez és kevesebb vízhez juttatni növényeinket. Emellett nem árt a megfelelő földkeverék és közeg kialakítása. Sokan abba a hibába esnek, hogy a növényeket lakberendezési tárgynak tekintik, pedig élőlényekről van szó, amik fény nélkül nem képesek életben maradni.

A cserepesek tehát sose oda kerüljenek, ahol túl üres a tér, hanem az alapján helyezzük el őket, hogy hol kapják meg leginkább a számukra megfelelő fénymennyiséget. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-10: Életmód - :

Mit tehetünk a penészesedés ellen? /X/

Ahhoz, hogy otthonunkban maradéktalanul komfortosan érezzük magunkat, több dologra is oda kell figyelni. Többek között például az olyan jelenségekre, mint amilyen a penészesedés is, az ugyanis több szempontból sem előnyös.
2023-08-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Jelképesen eltemették a kultúrát (Újabb tiltakozó megmozdulás Sepsiszentgyörgyön)

Egy országos szintű megmozdulás részeként a sepsiszentgyörgyi kulturális intézmények képviselői is tiltakozó akciót szerveztek pénteken délelőtt a kormány költségcsökkentést célzó sürgősségi rendelettervezete ellen. A rendezvényen a városi és a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények munkatársai feketébe öltözve tüntettek székházaik előtt, majd a prefektusi hivatal épülete elé vonultak, ahol egy fekete koporsóban jelképesen eltemették a kultúrát. A prefektus fogadta a tiltakozók küldöttségét, és vállalta, hogy továbbítja panaszaikat a kormány felé.