SzemélyesÖnszeretet

2023. augusztus 17., csütörtök, Család

Önelfogadás, önbecsülés, önszeretet – olyan belső értékek, melyek alapot adnak egy harmonikus élethez. Ezek az értékek nem adottságok, vagyis nem az van, hogy birtokoljuk-e vagy sem – mint például a jó zenei hajlamot –, hanem megtanulhatók, fejleszthetők. Természetesen egyéni munkát igényel, önismeretet, őszinteséget, bátorságot.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Az önismereti munka során azon túl, hogy leltárt készítünk személyiségünk összetevőiről, segít abban, hogy tudatosan éljük mindennapjainkat és ténylegesen önmagunkért cselekedjünk. Fontos része az önismereti munkának a cselekedet, hiszen ha az elméleti tudás nem tükröződik tetteinkben, akkor csak üres frázisokat mondogatunk/tudogatunk, aminek nincs gyakorlati haszna. Ez képezi az alapját az egyén hitelességének is, hogy gondolataink-érzelmeink-tetteink összhangban vannak, és hogy belső és külső világunk ugyanazon értékrend szerint halad.

Pozitív énkép és önbecsülés is csak állandó munkával érhető el, őrizhető meg. Bátorság szükséges, hogy vállalni merjük magunkat, más vélemények, befolyásolások hatásától mentesen. Vállalni, hogy van saját értékrendem, hitrendszerem, érzelem- és gondolatvilágom és legfőképp, hogy van hitem magamban. Természetesen ezzel együtt vállalom gyengeségeimet, hibáimat, továbbá pedig vállalom azt is, hogy megmutatom magam, erősségeimet, tehetségemet.

Ha eszerint éljük mindennapjainkat, akkor nem a más által diktált vagy elvárt életet éljük, hanem saját utunkon járunk, saját céljaink felé tartunk. Ez az egyéni felelősségünk gyakorlása, amivel tartozunk magunknak, lelkünknek.

Az önszeretet nem egyenlő az egoizmussal, viszont feltétele a mások elfogadásának. Mert ha az egyén képes szeretni, becsülni és tisztelni saját lényét, akkor másokhoz is tud elfogadón viszonyulni, meghagyva a személyes szabadságot, hogy mindenki saját (lelki) fejlődési szintjének megfelelően haladjon az életében.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-08-17: Család - :

Nemzetközi gombásztábor és konferencia (Erdő-mező ajándéka)

A sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület (LKG) augusztus 10–15. között tartotta meg 24. nemzetközi gombásztáborát és mikológiai-etnomikológiai konferenciáját Gyergyócsomafalván a Délhegy alatt, mintegy nyolcvan állandó és húsz időnként csatlakozó hazai és anyaországi résztvevővel.
2023-08-17: Család - :

Gyermekeink