Ezeréves királytükör mai képpel

2023. augusztus 21., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy – írja Imre hercegnek intelmeiben államalapító Szent István királyunk. Augusztus 20-án, a magyar állam alapításának ünnepén rendszeresen visszatalálnak a gondolatok eme írásba foglalt remekműhöz, melyet a szöveg értelmezői a korszak legjelentősebb magyar irodalmi alkotásának tartanak, kiemelve, hogy az nem törvény, hanem erkölcsi és kormányzati tanácsok sokasága, amelyeket a király atyaként intézett fiához, Imre herceghez, műfaja pedig „királytükör”, vagyis a középkorban divatos, okító célú mű leendő uralkodók számára.

Augusztus huszadika tájékán tehát rutinosan és szertartásosan fellapozzuk az intelmeket, amolyan erkölcsi mércét, morális megerősítést is keresve benne. Nem véletlenül, hiszen mindig található olyan gondolat, mely az államalapítás időszakából átível a mai napig s üzenetet tolmácsol István népének. Azoknak is, akik uralkodni nem kívánnak, hanem méltósággal szeretnének élni, nem csupán a Kárpát-kanyar, hanem a Kárpát-medence tájékán, magyarként.

Nem könnyű feladat. Hogy sikerüljön, hatalmunkban kell tartanunk lelkünket is, miként Szent István királyunk írja, azaz türelmesnek is kell(ene) lennünk. Miközben közösségként számtalan okunk lenne, hogy türelmetlenül harsogjuk: ez így nem mehet tovább, elég volt a megaláztatásból, elég volt minden visszaélésből, a szent király ezer éve inti türelemre hercegét. „Valahányszor, kedves fiam – áll az intelmek ötödikében –, ítéletet érdemlő ügy kerül eléd vagy valamely főbenjáró bűn vádlottja, türelmetlenül ne viselkedjél, esküvel se erősködjél, hogy megbünteted; bizony ez ingatag lenne és mulandó, mert a bolond fogadalmat megszegi az ember; és ne ítélkezz te magad, nehogy királyi méltóságodban a hitvány ügyben forgolódva folt essék, hanem az efféle ügyet inkább bírákhoz utasítsd, az ő megbízatásuk, hogy törvény szerint döntsenek. A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak. Ha pedig egyszer olyasvalami kerül eléd, amelyben ítéletet hozni méltóságoddal összefér, türelemmel, irgalommal, esküdözés nélkül ítélkezz, így lesz majd koronád dicséretes és ékes”...

Ha tehát a jó királynak türelmesnek kell lennie, milyennek kellene lennie a király népének? Szent István mai követőinek? Ha királyunk válaszolhatna, talán azt mondaná: feleim, legyetek türelmesek, ám jegyezzétek meg, a türelem nem engedékenység. A türelem nem bénultság, a türelem erő. Legyetek erősek, méltóságteljesek, határozottak, célokat fogalmazók. És kerüljétek a hitványkodókat, a szemforgatókat. Kerüljétek őket, de ne ítélkezzetek, hanem türelemmel építkezzetek, s óvakodjatok a rombolóktól, a rombolástól! Építsetek életet, otthont, közösséget, országot, mindenkor építkezzetek, erőtök, hitetek szerint, soha nem feladva, hanem csendben, téglát téglára helyezve!...

 

Borítókép: A Szent Korona másolata a Szent István-teremhez kapcsolódó kiállításon az államalapítás ünnepén a Budavári Palotában. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-21: Közélet - Bartos Lóránt:

A magyarság ünnepe (Kézdiszentlélek, Perkő)

Tegnap zajlott Felső-Háromszék legnagyobb búcsús ünnepe Kézdiszentléleken és a föléje tornyosuló Perkőn. A rendezvény világi része a községközpontban lévő Szent István-szobornál zajlott, az ünnepi szentmisét a perkői kápolnánál celebrálták.
2023-08-21: Közélet - Mózes László:

Jókor, jó helyen nyílt meg Máté Bence fotókiállítása

Sepsiszentgyörgy több mint egy hónapig lesz házigazdája annak a csodának, amelyet Máté Bence világhírű természetfotós hozott létre – hangoztatta szombaton este a Vértelen vadászat című fotókiállítás megnyitóján Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. „Legyünk büszkék arra, hogy a Kárpát-medencében az első Magyarországon kívüli kiállítás helyszíne a mi városunk” – fogalmazott Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere.