Szolgálati idő megvásárlása

2023. augusztus 24., csütörtök, Család

A nyugdíjra feljogosító kötelező szolgálati idő kikerekítése érdekében éveket vásárolhatnak meg, akiknek nincs meg a kellő idejük a nyugdíjazáshoz. A lehetőség meghosszabbítását tervezi a kormány.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Jövő év december 31-éig készül meghosszabbítani a kormány a nyugdíj­ellátásra jogosító szolgálati idő megvásárlási lehetőségének határidejét – jelentette be múlt csütörtökön Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter. Simona Bucura-Oprescu közlése szerint az erről szóló sürgősségirendelet-tervezetet közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium.

A jogszabályjavaslat szerint az érdekelteknek legtöbb hat év szolgálati idő megvásárlására van lehetőségük. Ennek árát havi részletekben is ki lehet fizetni 2024. december 31-éig.

A tervezet szerint szolgálati időt azok a román állampolgárok vásárolhatnak, akik még nem nyugdíjasok, és életük egy szakaszában nem fizettek az államnak nyugdíjjárulékot. Az országos bruttó minimálbér 25 százaléka a legkisebb összeg, amelyet az érdekelteknek egy hónap szolgálati időért fizetniük kell. A nyugdíjbiztosítási szerződést a nyugdíjpénztáraknál lehet megkötni – részletezte Simona Bucura-Oprescu. A miniszter közölte azt is, hogy Romániában eddig 28 516 személy vásárolt szolgálati időt, amiért összesen 336 885 881 lejt fizettek be. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-24: Család - :

Bódultan a kormány mögött

Két fiatal meghalt, három pedig megsérült szombaton reggel, amikor egy bedrogozott sofőr közéjük hajtott kocsijával Vama Veche közelében. A 19 éves sofőr elhagyta a baleset helyszínét, a rendőrök nem sokkal később Vama Vechén elfogták. A drogteszt kokain, amfetamin és metamfetamin jelenlétét mutatta ki a szervezetében.
2023-08-24: Család - :

Gyermekeink