Bódultan a kormány mögött

2023. augusztus 24., csütörtök, Család

Két fiatal meghalt, három pedig megsérült szombaton reggel, amikor egy bedrogozott sofőr közéjük hajtott kocsijával Vama Veche közelében. A 19 éves sofőr elhagyta a baleset helyszínét, a rendőrök nem sokkal később Vama Vechén elfogták. A drogteszt kokain, amfetamin és metamfetamin jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

  • Fotó: Facebook / Alina Gorghiu
    Fotó: Facebook / Alina Gorghiu

Az év elejétől mostanig csaknem két­ezer sofőrt ért pszichoaktív szerek hatása alatt történő gépjárművezetésen a rendőrség. A Román Rendőr-főkapitányság augusztus 23-i közleménye szerint idén január 1. és augusztus 20. között 1938 esetben állapították meg a pszichoaktív szerek hatása alatt történő gépjárművezetés bűncselekményét, ami 3 százalékkal több a tavaly ebben az időszakban jegyzettnél. 2022 első nyolc hónapjában 1880 ilyen bűncselekményt észleltek, tavaly egész évben pedig 2866-ot.

Alkoholos befolyásoltság alatti járművezetésre 5375 esetben volt példa 2023. január 1. és augusztus 20. között. Ez a szám csökkent a 2022-ben ebben az időszakban jegyzett 5948-hoz képest. Tavaly egész évben 9105 ilyen bűncselekményt állapított meg a rendőrség.

A közleményben figyelmeztetnek, hogy az alkohol és a kábítószer hátrányosan hat a vezetési képességre, rontja a veszély- és távolságfelmérési képességet.

Vasárnap az igazságügyi miniszter, Alina Gorghiu a tengerparton történt tragédia kapcsán arról beszélt, hogy a román állam nem lehet elnéző azokkal a sofőrökkel szemben, akik ittas, drogos állapotban vagy jogosítvány nélkül ülnek a kormányhoz és balesetet okoznak. Véleménye szerint minden, ezen a területen hatáskörrel rendelkező intézménynek részt kell vennie a súlyos közúti balesetek számának csökkentésére tett erőfeszítésekben, ugyanis a Konstanca megyei eset nem egyedülálló. Emlékeztetett: júliusban kihirdették azt a törvényt, amely kimondja, hogy akik ittas vagy drogos állapotban vagy jogosítvány nélkül vezetve halálos áldozattal járó közúti balesetet okoznak, nem részesülhetnek a büntetés felfüggesztésében. „Ezt a törvényt nem véletlenül hozták meg, mivel Románia az első helyen áll Európában a közúti balesetek számát illetően” – hangsúlyozta Gorghiu. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-24: Történelmünk - :

A harcok kezdete Székelyföld határán (II. világháború)

A második világháború vége felé, Románia 1944. augusztus 23-i átállását követően a román és a szovjet csapatok betörtek Észak-Erdélybe, augusztus 26-án a szovjet csapatok hatalmas mészárlást követően elsőként Úzvölgyét foglalták el. Az évforduló kapcsán Történelmünk rovatunkban a Hadtörténelmi Közlemények 1998-ban megjelent 111. évfolyama 4. számából Ravasz István Az erdélyi hadműveletek 1944 késő nyarán-kora őszén című tanulmányából közlünk részleteket, a lábjegyzetek elhagyásával, a szerkesztő alcímeivel.
2023-08-24: Család - :

Szolgálati idő megvásárlása

A nyugdíjra feljogosító kötelező szolgálati idő kikerekítése érdekében éveket vásárolhatnak meg, akiknek nincs meg a kellő idejük a nyugdíjazáshoz. A lehetőség meghosszabbítását tervezi a kormány.