SzemélyesÖnismeret az élmények útján

2023. augusztus 24., csütörtök, Család

Vajon van bármiféle kapcsolat élményeink és lelkivilágunk között? Lehet például egy hegymászás – vagy bármilyen egyéb sporttevékenység – egy önismereti út is egyben?

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Én azt mondom, igen. Személyes élményem során tapasztaltam meg, egy kisebb csoporttal magashegyi túrázás alkalmával.

A magas hegyre való feljutás nem csak fizikai erőfeszítést jelent. Már önmagában véve tudatos cselekvés, mivel benne van a cél, ahová szeretnék eljutni, és ennek a terve, vagyis a hogyanja. Az indulástól kezdve folyamatos az odafigyelés, a koncentráció, az akarat és a fegyelem az út megtételének legfontosabb „eszköze”, amely minden lépésben benne van. Egyre fennebb érve nehezedik a küzdelem a magassággal, a fáradtság nő, és ez az a pillanat, amikor az embernek már muszáj magába néznie.

Fizikai korlátaink határán csak a belső erő vihet tovább. A feladás és a kényelem választása helyett minden pillanatban megszületik egy újabb elköteleződés a célba érés mellett, amelyet kitartásnak nevezünk. Az út során lezajlik egy belső átalakulás is, hiszen mélyre kell menni önmagunkban, hogy megtalálhassuk a kitartáshoz szükséges motivációt, ami arra késztet, hogy legyőzzük az akadályt – a magasságot, a hegyet, a sziklát, illetve a félelmet, a fáradtságot, az eltévedést, a beletörődést – ahhoz, hogy meghódítsuk a hegycsúcsot. A csúcson jutalmul a győzelem vár – nemcsak a hegy meghódítása miatt, hanem az önmagunk korlátain való felülemelkedésé. Ekkor megszületik a hit magamban, az érzés, hogy „képes vagyok”, és az, hogy hiszek saját belső erőmben, és hogy minden erőfeszítésem célba juttat.

Továbbá maga a tapasztalat egy másik fontos ajándéka az útnak. Hiszen könyvből, egyebekből meg lehet szerezni egy elméleti tudást, viszont az élet egyenlő a mozgással, ezért szükségszerű a gyakorlati megtapasztalás. Ugyanis a tapasztalat az emberben van jelen: nemcsak a fejében, gondolataiban és tudatában, hanem mélyen legbelül, a zsigereiben, a sejtjeiben és a lelkében.

Végül, de nem utolsósorban a hegycsúcsra érve kitárul egy csodálatos, lenyűgöző világ, egy gyönyörű és fenséges táj, amely méltóságot és nyugalmat áraszt. Megtapasztalható a végtelenség érzése és meg­érezhető egy „ember feletti” hatalom megtartó volta.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-24: Család - :

Kidobta gyermekeit az ablakon

Egy gyermek meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsérült a hétfőre virradó éjszaka, miután az anyjuk kidobta őket egy botoşani-i szálloda első emeletéről.
2023-08-24: Szabadidő - :

Mit süssünk ma? (Ribizlis tészta)

Hozzávalók: a pitetésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 4 tojássárgája; a töltelékhez: 1 kg szemezett piros ribizli, 2 evőkanál gríz (búzadara); a tojásfehérjehabhoz: 4 tojásfehérje, 30 dkg porcukor.