Irány a fal

2023. augusztus 25., péntek, Máról holnapra
Nagy D. István

Irigylésre méltó szónoklatot tartott tegnap Marcel Ciolacu miniszterelnök, színes, illatos szósszal öntve nyakon mondandója lényegét: a kormány felelősségvállalással akarja elfogadtatni a büdzsé kiegyensúlyozását, az államapparátus reformját, illetve az adókerülés visszaszorítását célzó törvénycsomagot.

Ami leegyszerűsítve annyit jelent, a parlament elé viszik, hogy az úgy fogadja el, ahogyan a kormány kiötölte, és amennyiben nem teszi, akár bukhat is a kabinet. Ergo, bármi történne, ők bizony elmennek a falig.

Mit számít, hogy a magán- és közszféra is hetek óta kongatja a vészharangokat, hogy az egész jogszabálycsomag katasztrofális lehet egyes ágazatokra, a közigazgatásban a már meglévőnél is nagyobb káoszt okoz, elhibázott az egész elképzelés, a legfontosabb problémákra nem jelent megoldást, illetve távolról sem szavatolt, hogy bevezetésével elérik a célt. A kormány döntött, tűzön-vízen keresztül is érvényt szerez vélt igazának, akár annak árán, hogy belebukik vagy képletesen szólva lángba borítja az országot.

Szent harc ez kérem, hiszen amint azt a miniszterelnök is kifejtette: mindig Romániát helyezi előtérbe, tisztességes és igazságos országra van szükség mindenki számára, véget kell vetni a költségvetési káosznak, pazarlásnak, adócsalásnak, adókerülésnek, mert ezek hátráltatják a nagybetűs fejlődést. Azt sem felejtette el megemlíteni, hogy ő bizony nem fél, a parlament elé teszi mandátumát is, egy centit sem enged, hiába bármilyen nyomás, és most bizony az is kiderül majd, hogy ki az, aki igazi reformer, országépítő és ki az, aki a kiváltságokért, gazdagokért harcol. A félreértések elkerülése végett harcias miniszterelnökünk azt is egyértelművé tette: az állam mélyreható és visszafordíthatatlan reformja érdekében „engedelmünkkel” azoktól vennének el, akik dolgoznak, akik sok pénzt keresnek, hogy „az egy életen át dolgozó nyugdíjasoknak és rászorulóknak adják”. Nem tudni, hogy a szolgálati nyugdíjon tengődőkre, esetleg a teljességgel veszteséges állami vállalatok csillagászati összegekkel megfizetett vezetőire gondolt-e a kormányfő.

Így szóla Marcel Ciolacu, és bárcsak ne tette volna. Ellenkező esetben talán morzsányi megmaradt volna az illúzióból, hogy nem szánalmas, dilettáns, végtelen arrogancia és kivagyiság jellemezte társaság ül újból a Victoria-palota bársonyszékeiben. Akik – számos elődjükhöz hasonlóan – a saját hibáik, alkalmatlanságuk okozta káoszt valahogy uralandó bármire képesek, semmi sem elég drága, a demokrácia, a jogállamiság sem. Lásd a parlament megkerülése, a vészjelzések fitymálása, a bírálók lesajnálása. Győzelem vagy bukás, harmadik út nincs, utánuk pedig az özönvíz. Kit érdekelnek a megszűnő, megbénuló intézmények, önkormányzatok, megnyomorodó kis- és középvállalkozások, a „szociális állam” fenntartása érdekében ismételten kifosztott becsületes munkavállalók, a várható sztrájkok, tiltakozások miatt fejre álló ország, amikor szent a cél. A megmentő szerepben tetszelgő miniszterelnök urat egyértelműen nem, hiszen ha neki is mennek a falnak, az nem neki(k) fáj.

 

Borítókép: Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-08-25: Közélet - Nagy D. István:

Kissé drága, de felkapott a strand (Sepsiszentgyörgy)

Továbbra is keresett a sepsiszentgyörgyi városi strand, a létesítményt a nyitás óta e hét elejéig eltelt időszakban több mint harmincezren keresték fel, a vendégek közül sokan más megyékből érkeznek. Ott jártunkkor az áramszünet ellenére is nagyjából telt ház volt. A körülmények összességében rendben vannak, pár hiányosságot észre lehet venni, ennél szembeötlőbbek viszont a létesítmény viszonylag magas árai. A kisebb problémák ellenére a fürdőzni, kikapcsolódni vágyóknak továbbra is egy jó választás lehet a strand, és sokan élnek is a lehetőséggel.
2023-08-25: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A hosszú áramszünet és az önkormányzat szerepe

Akkor látni igazán a közszolgáltatások fontosságát, amikor baj van – jelentette ki Sepsiszentgyörgy polgármestere a fél várost másfél napra megbénító áramszünet kapcsán. Antal Árpád hangsúlyozta, hogy az áramszolgáltatás nem az önkormányzat feladata, és azt is elmondta: az Electrica legfőbb vezetőjétől ígéretet kapott arra, hogy a következő években itt is fejleszteni fogják a középfeszültségű rendszert.