Horror Románia

2023. augusztus 29., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Mintha horrorfilmben élnénk, olyanná vált az elmúlt hetekben Románia. Kórházban elhunyt páciensek, tengerbe fulladt nyaralók, út szélén, drogos, részeg sofőrök által elgázolt fiatalok, felrobbant üzemanyag tartályok. Sok-sok halott – erről szóltak a vezető hírek az augusztusi kánikulában. Azt hihetnénk, azért, mert a nyaraló politikusok nem szolgáltak elég újdonsággal, de nem. Egy velejéig korrupt, felelőtlen, nem működő állam hiányosságai kerültek felszínre, és ezúttal csőstül. Tisztán megmutatkozott, hol élünk, miben élünk.

Jó néhányat az említettek közül tekinthetnénk személyes tragédiának is, pedig nem azok. Az órákon át kórházban kínlódó nő esete, akire rá sem nézett az ügyeletes orvos, nem csak emberi galádságot, de rendszerhibát mutat, mint ahogy az is, hogy egy másik fiatalasszonyról csak a műtőasztalon derülhetett ki, hogy kilenc hónapos terhes. Valami nagyon nincs rendben a román egészségügyben, régóta tudjuk, de a hasonló ügyek még világosabban elrettentenek.

Bedrogozott fiatal gázol halálra két huszonévest, egy héttel később egy részeg fiú okozza három tizenéves halálát. Szörnyű tragédiák, csakhogy az előbbi esetben kiderül, többször megállították a balesetet megelőző éjszaka a gázolót, s bár kicsit gyanúsnak találták, nem volt kéznél drogteszt, így továbbengedték. Korábban is voltak drogügyletei, de nem kellett bíróság előtt felelnie fiatal kora okán. Megkenték a rendőrt, a bírókat, vagy csupán szerencséje volt? Lehet találgatni, Romániában mindkét lehetőség fennáll, a felelőtlenségé és a korrupcióé egyaránt.

A Crevedián szombaton történt üzemanyagtartály-robbanás a legszörnyűbb a tragédiák sorában, két halottal, több mint ötven súlyos sérülttel, romba dőlt házakkal, porrá égett autókkal. Sok tűzoltó sebesült meg, miközben próbálta megfékezni a még nagyobb szerencsétlenséget. Kiderült, egy évek óta engedély nélkül működő töltőállomás repült a levegőbe, melynek tulajdonosa egy szociáldemokrata polgármester fia, aki tíz év alatt megötvenszerezte nyereségét. Hét állami intézmény tudott az illegalitásról, mégsem zárták be, megbírságolták néhányszor a tulajt, aki farzsebéből kifizette a pár tízezer lejes büntetéseket. Senki nem lépett a veszély elhárításáért, és bekövetkezett a tragédia. Most mindenki sajnálkozik, mossa kezeit és hárítja a felelősséget.

Láthattunk még az elmúlt hetekben olyan idősotthonokat, amelyeket a júliusi nagy nekibuzdult ellenőrzésekkor hivatalosan bezárattak, de vígan működtek tovább, mert az illetékes szervek rájuk sem néztek többé, és bár nem tragédia, pusztán kellemetlenség, megtapasztalhattuk itt, Sepsiszentgyörgyön, hogy mit jelent az elavult, fel nem újított villanyhálózat, hogyan pallja el pénzünket egy állami vállalat anélkül, hogy évtizedek alatt a legszükségesebb javításokat elvégezné.

Sehol nem vagyunk biztonságban ebben az országban, ezért mennek el a fiatalok, nem a nagyobb fizetésekért – fogalmazta meg a napokban egy fiatal lány az egyik tragédia kapcsán. És igazát mindennél jobban bizonyítják az elmúlt hetek történései. Mindenikben érintett valamilyen (egy vagy több) állami intézmény, és mindenik ezek csődjét bizonyítja. Összességükben pedig jól tükrözik a román állam teljes csődjét: a korrupciót, a nemtörődömséget, a politikummal szövetkező gátlástalan vállalkozókat, akik bármit megtehetnek, a katasztrófák után vállukat tehetetlenül vonogató vezetőket, kik – jobb híján – ellenőrzéseket, szigort ígérnek. Aztán megy minden tovább, mint eddig.

 

Borítókép: Facebook / Sindicatul Europol

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-29: Közélet - Hecser László:

A mezőgazdaság jövőt ad (I. Erdővidéki gazdatalálkozó és gépkiállítás)

A baróti Városligetben szombaton zajlott az első alkalommal megszervezett erdővidéki gazdatalálkozó és gépkiállítás. A technikai keresztúttól százötven traktoros és négy kombájn indult, majd járta végig a város utcáit, hogy hirdessék: a tájegységben akad még ember, aki a földművelésben és állattartásban látja a jövőt és a fejlődés zálogát.
2023-08-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egyre több a medve és a medvegond

Szereti a medvét, és büszke arra, hogy Székelyföld egyik szimbóluma lett, de fontosabb lett az állat, mint az ember, és ez nincs rendjén – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hangsúlyozva, hogy a medvék és az általuk okozott gondok száma egyre csak növekszik, ezért a populációt szabályozni kell.