Harmincnyolc éve találkoznak a Sikók

2023. augusztus 30., szerda, Közélet

Hogy a második világháború előtt találkozhatott-e közös asztal mellett a bölöni Sikó-nemzetség, azt nehéz volna megmondani, de az biztos, hogy a családi jellegű kapcsolatok, események – keresztelők, konfirmációik, esküvők és temetések – ünnepnek számítottak.

  • Sikók 2023. augusztus 26-án. Dr. Albert István felvétele
    Sikók 2023. augusztus 26-án. Dr. Albert István felvétele

Már csak azért is, mert 1940 és 1944 között Bölön község – nemzetiségi és polgári vonalon – testvértelepülési kapcsolatban állt Pesterzsébettel, amit máig sem felejtett el a faluközösség. A kapcsolatok a rendszerváltások után megerősíttettek nemzetségi-családi szinten is, s a bölöni Sikó család harmincnyolc éve minden augusztus végén rendszeresen találkozik. Volt, amikor az Árkosi-hágó tövénél erdős övezetben, néhány éve a rangidős Sikó Endre családi házának kertjében. Ebben az összetartó hagyományban nem vert gyökeret az unalom, idén, 2023-ban ötvenketten kívántak egymásnak „Isten áldjá”-t, s ürítettek poharat az eljövő reményteljes időkre. Sokadszor rotyogott az üstben a berbécstokány, és kemencében sült egy sütet kenyér meg lekváros lepény. Rangidősök állították össze most is a jelenlevők névsorát, félszázból tízen viselték a Sikó nevet, a többi Gazdag, Albert, Magyari, Gergely, Juhász, Dániel néven ragaszkodott szoros rokoni szinten a történelminek mondható, kimondottan családi hagyományhoz. Bárcsak széles tájainkon is kedvet kapnának családi közösségeink hasonló találkozókra, melyeknek senki és semmi nem vethet akadályt!

A zömében unitárius Sikó család származási helye Bölön. A régi lustrákon (1602, 1614) a Sikók már jelen voltak. Szolgálataikért II. Rákóczi György fejedelem 1650-ben lófő nemeslevelet adott I. Sikó Péternek. Nincs kizárva, hogy ebből a Sikó családból származott át Futásfalvára egy ilyen nevű família, amely 1626-ban Bethlen Gábortól kapott nemeslevelet. A család emlékét ma is őrzi a katolikus faluban a Sikó-kert helynév. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-08-30: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Családfát építettek

Mert kerek száz embert számláló csoportból miért ne létezhetnének olyanok, akik nem ismerték egymást, akiknek a családfaépítés volt az adódó alkalom az ismerkedésre, olyan fiatalok, akik soha nem láttak családfát, és fogalmuk sem volt arról, hogy miként épül az?
2023-08-30: Kármentő - László Zsuzsa:

Gondolatok az augusztusi kánikulában

Ájultan pihegünk az augusztusi kánikulában, aki csak teheti, napközben nem jár ki a házból, bár este is csak kicsivel jobb. Ilyenkor kellene mindenkinek a víz közelsége, hogy elviselhető legyen a majd negyven fok. De hát naponta többször is be lehet állni a hideg zuhany alá, az idegrendszernek is jót tesz.