Családfát építettek

2023. augusztus 30., szerda, Közélet

Mert kerek száz embert számláló csoportból miért ne létezhetnének olyanok, akik nem ismerték egymást, akiknek a családfaépítés volt az adódó alkalom az ismerkedésre, olyan fiatalok, akik soha nem láttak családfát, és fogalmuk sem volt arról, hogy miként épül az?

  • Sorban a családfánál
    Sorban a családfánál

A zömé­ben Sepsiszéken lakó Váncsák közös gyökere valahol az erdővidéki Középajtán volt, de csak volt, mert nevükben már ott sem él ez a család. Jól van ez így – gondolta magában a sepsikőröspataki Váncsa Lajos vállalkozó és községi tanácstag, a sokak által ismert néhai Váncsa Gyuri bácsi fia, aki a nélkülözhetetlen önkéntes tűzoltás terén alkotott maradandót. A négy személyből álló csoport tagjai – benne Oláh Margit, Koncza Ildikó és Balló Erzsébet –, mint a rokoni kapcsolatok ismerői, lerajzoltak egy terjedelmes lombozatú fát, melynek ágain-levelein helyet kaptak az egyazon ágon élő jelenlegi családok s azok elődei addig, ameddig engedte a visszaemlékezés.

A szervezők családi találkozót hirdettek, rokoni-baráti összejövetelre, asztal mellé hívtak mindenkit. A félig-meddig nevekkel és évszámokkal kitöltött családfa a falra került, és sorrendben arra kértek mindenkit, egészítsék ki a hiányzó adatokkal a saját családi águkat. A rokoni kapcsolatokat az 1861-ben született Váncsa Jánosig vitték vissza, akinek Demeter Julianna volt a felesége.

A családfaépítők kedvét már emelni készült a kászoni Székely Góbék zenekara, amikor Váncsa Lajos és a szervezők rövid köszöntőt mondtak, s közben épült a családfa. Jelenlétükkel tiszteletüket tették a nemzedék sikeresebb vállalkozói, Váncsa Jenő Angyalosról, Váncsa Eszter Árkosról, Váncsa Kálmán és Váncsa Attila. A családi találkozóra Isten áldását kérte Tatár Ágnes Tekla sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész. A családfa nyomtatásra készült, tapsot kapott az Óriáspince vendéglő munkaközössége, s a résztvevők egy-egy családfát ábrázoló ajándék hűtőmágnest kaptak emlékeztetőül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-30: Közélet - Fekete Réka:

Még egy tanév az ideiglenes székhelyen (Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola)

Megéri még egy esztendőt a Cigaretta utcában tanítani az egykori Út- és Hídépítő Rt. irodáinak átalakításával létrehozott osztálytermekben, mert a felújítás és bővítés alatt álló régi iskolaépület olyan korszerű infrastruktúrát biztosít majd a speciális oktatás számára, amelyre régóta igény lenne – mondta lapunk megkeresésére Kovács Attila, az iskola aligazgatója.
2023-08-30: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Harmincnyolc éve találkoznak a Sikók

Hogy a második világháború előtt találkozhatott-e közös asztal mellett a bölöni Sikó-nemzetség, azt nehéz volna megmondani, de az biztos, hogy a családi jellegű kapcsolatok, események – keresztelők, konfirmációik, esküvők és temetések – ünnepnek számítottak.