KommandóFolytatják a korszerűsítést

2023. augusztus 30., szerda, Közélet

A nyár folyamán nekifogtak a járdák és sáncok kialakításának Kommandón. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, a beruházás értéke 880 ezer lej.

  •  A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az egykori állami fakitermelő és -feldolgozó vállalat (BRAFOR) deszkagyárának bezárása után Kommandó turisztikai vonzereje felértékelődött, így az utóbbi években a helyi önkormányzat több projektet is indított, hogy javítsa a falu infrastruktúráját és a helyi lakosság életminőségét, illetve szolgálja az idelátogató turisták kényelmét. Ilyen például az ivóvízhálózat kiépítése, a falu forgalmasabb utcáinak aszfaltozása, kockakővel való burkolása is.

Jelenleg az aszfaltozott útszakaszok mentén folyamatban van a gyalogjárók és sáncok kiépítése. Amint Kocsis Béla polgármestertől megtudtuk: a munkálatok során 316 méter sáncot, 105 méter vízlefolyót és 1495 négyzetméter járdát készítenek el. Az elöljáró azt is elmondta, hogy terveik között szerepel további utcák korszerűsítése, ugyanakkor az egykori erdei kisvasutat is helyreállítanák turisztikai célokra, azonban erre még nincs anyagi fedezet.

A környéket behálózó vasúti pálya hossza a fakitermelés fénykorában meghaladta a 180 km-t, s tíz év alatt készült el a tizenkilencedik század végén, Horn Dávid idejében, ami a környezeti adottságokat tekintve igencsak jelentős technikai teljesítmény volt. Mára azonban töredéke maradt meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-08-30: Közélet - Iochom István:

Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnap kezdődött és pénteken ér véget Felsőcsernátonban a Hanna Panzióban a XI. Mozsika népzenei műhelymunka, melynek hosszú távú célja a népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a szervezők a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.
2023-08-30: Közélet - Bartos Lóránt:

Megújul az Apor Péter-iskola (Kézdivásárhely)

Újabb nagy értékű munkálat kezdődött meg Kézdivásárhelyen: teljes egészében felújítják az Apor Péter Szaklíceumot. Az áfa nélkül 3,5 millió eurót kitevő beruházásból bővítik is a tanintézményt. A hamarosan kezdődő tanévben az intézmény diákjait több középiskolában helyezik el.