Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

2023. augusztus 30., szerda, Közélet

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnap kezdődött és pénteken ér véget Felsőcsernátonban a Hanna Panzióban a XI. Mozsika népzenei műhelymunka, melynek hosszú távú célja a népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a szervezők a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.

  • Hegedűoktatás a Mozsikában. Mágori István felvétele
    Hegedűoktatás a Mozsikában. Mágori István felvétele

A mostani tábor harminchét háromszéki, Hargita és Brassó megyei résztvevővel zajlik. Mágori István fő szervező, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa tájékoztatása szerint a műhelymunkán kétféle tevékenység közül választhatnak, érdeklődésük függvényében népdaltanuláson vagy népzeneoktatáson – hegedű, brácsa, nagybőgő – vehetnek részt. A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével vagy hangszerenként alakított kiscsoportokban tanulnak népzenét, zenei ismeretüknek megfelelően. A hangszeroktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar tagjai – Fazakas Levente hegedű, Szilágyi László brácsa, ifj. Bajna György nagybőgő – vezetik, míg a kezdő hegedűsökkel Görbe Gyopár gyimesbükki hangszeroktató foglalkozik, népdalokat István Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola ének- és tánctanára oktat. A tanítás délelőtt 10 és 14, illetve délután 16 és 20 óra között zajlik, délutánonként kézműves-tevékenységekre is sor kerül.

A közel egyhetes műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők a rendezvény zárónapján, pénteken 18 órától egyéni, illetve közös gálaelőadáson mutatják be egymásnak, valamint hozzátartozóiknak és a nagyközönségnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-30: Közélet - Bartos Lóránt:

Közművesítik a Kanta utcát (Kézdivásárhely)

Hosszas szünet után felvette a munkát a víz- és a csatornahálózat rehabilitálásával, illetve bővítésével megbízott cég a Kanta utcában. A vállalkozás a Szentháromság-plébánia környékén dolgozik. Az utcát idén nem fejezik be, mindössze járhatóvá teszik. Ugyanakkor két másik utca teljes felújítását ütemezték be, és az udvarterek kockakövezése is folytatódik.
2023-08-30: Közélet - Bodor János:

Folytatják a korszerűsítést (Kommandó)

A nyár folyamán nekifogtak a járdák és sáncok kialakításának Kommandón. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, a beruházás értéke 880 ezer lej.