SzemélyesTerápia

2023. augusztus 31., csütörtök, Család

Szakorvosi rendelőkbe, sürgősségi osztályra, kórházba menni egyértelmű és teljességgel elfogadott módszer – a társadalom minden tagja számára – betegségek orvoslása céljából.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

De ha nincs fizikai tünet vagy „csak” lelkileg nem elég erős vagy stabil az ember, akkor érdemes a terápiát választani gyógymódként. Igen nagy ellenállás övezi a „terápiára járást”, merthogy könnyen azt a jelzőt kapja, hogy „bolond” vagy a „bolondok házába” való.

A terápia gyógykezelést, gyógyító módszert jelent. A terápiák fajtái is széles skálán mozognak, ugyanis nemcsak a pszichológus az, aki terápiás szolgáltatást nyújt, hanem olyan szakemberek is, akik mentális és lelki egészséggel foglalkoznak. Így lehetnek ilyenek, mint például művészetterápia, színterápia, aromaterápia, Bach-virágterápia stb. Ezek a szolgáltatások – akár pszichoterápia, tanácsadás, akár kiscsoportos vagy női körök – mindig egy belső átalakulási folyamatot indítanak el, amelynek hatása idővel a mindennapokban köszön vissza. Minden terápiás folyamat során más és más probléma van a fókuszban, viszont mindig az egyén belső világa kerül felfedezésre, ami valójában egy önismereti/önmegtanulási, egy fejlődési folyamat, aminek eredményeként maga a személyiség változik.

Tudni kell azonban, hogy nem a terapeuta oldja meg a problémát, és nem is a tanácsadó, aki tanácsokat osztogat vagy megmondja a „tutit”, hanem a terápiás találkozások során az egyén, ahogy megtapasztalja az érzelmi biztonságot, a támogatást, az őszinteséget és elfogadást, kialakul benne az önbizalom, az önértékelés képessége (többek között). És így, egy új hozzáállással képes lesz rátekinteni egy másik perspektívából a nehézséget okozó problémára vagy konfliktusra, ami elvezet ennek megoldásához. Tehát a jól működő terápia támogatja az egyént abban, hogy felismerje a változás képességét, amelyre csakis önmaga képes.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

(Önismereti kérdések, egyéni és kiscsoportos csatlakozási lehetőségek elérhetősége a LelkizZenErikával Facebook-oldalon.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2266
szavazógép
2023-08-31: Család - :

Átcsempészett gyermekek

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a három emberrel szemben, aki idén januárban a román–magyar határon átcsempészett két eltűntként keresett gyermeket.
2023-08-31: Család - :

Gyermekeink