VisszajelzésNem csattogtat kardot a műemlékvédelem

2023. augusztus 31., csütörtök, Közélet

A Háromszék napilap 2023. augusztus 30-i számában, Bartos Lóránt által jegyzett, Megújul az Apor Péter-iskola című írásban közölt adatokkal kapcsolatban tájékoztatjuk a közvéleményt az alábbiakról:

  • Bartos Lóránt felvétele
    Bartos Lóránt felvétele

Az örökségvédelem területén működő intézményünkkel (Direcția Județeană pentru Cultură Covasna / Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóság) kapcsolatosan a megnevezett írás valótlan állításokat tartalmaz: „Véget ért a tűzoltóság és a műemlékvédők közötti kardcsattogtatás, sikerült megegyezniük a biztonsági, illetve műemlékvédelmi vitában”; „(…) attól tartott, hogy az említett két intézmény között zajló, nagyon elhúzódó csörte miatt az uniós támogatást elveszítik”.

Intézményünk igyekezett, hogy a megnevezett beruházás számára minél előbb kiállítsa a szükséges szakengedélyt. Ennek értelmében a kivitelezési terv hiányzó részeinek bemutatását követőn kézbesítendő szakengedélyt 2022. június 16-án kiállítottuk. Intézményünk folyó év áprilisának végén kapott tájékoztatást arról, hogy a beruházó számára nehéz­séget jelent a tűzvédelmi szakengedély beszerzése. A megnevezett írásban „a tűzoltóság és a műemlékvédők közötti kardcsattogtatás”-ra, valamint a „két intézmény között zajló, nagyon elhúzódó csörté”-re való hivatkozás ezért is valótlan és egyoldalú tájékoztatás eredménye. Ebben a kérdésben intézményünk ugyancsak az örökségvédelmi szempontok érvényesítését tartotta szem előtt, ugyanakkor – a beruházó kérésére – javaslatot is tett az engedélyező hatóságnak a szakengedély kibocsátására. A valótlan tájékoztatás ellenére intézményünk ebben a kérdésben sem vitázott más szakhatósággal, nem gördített akadályokat, ellenkezőleg, a megoldást kereste.

A bemutatott adatok alapján határozottan visszautasítjuk az intézményünket ért alaptalan vádakat, ugyanakkor felkérjük a Háromszék napilapot, valamint Kézdivásárhely Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum felújításával kapcsolatosan pontos és valós adatokkal szolgáljanak a nyilvánosság számára.

Tisztelettel, Csáki Árpád
megbízott igazgató

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-08-31: Vélemény - Váry O. Péter:

Még hogy uborkaszezon (Glossza)

A hírszerkesztő rémálma az uborkaszezon. Amikor a közélet úgy leül, hogy csak. Olyankor a farkincányi hírből felturbózott tájékoztatás lesz, a normális körülmények között figyelembe se vett információból címes hír, és így tovább. Olyankor a műfaj szabályait felrúgja a semmisemtörténik kényszere, és a különben sem túlzottan szórakoztató munkából utálatos rutin lesz. Nem szeretem az ilyen alkalmakat. Néha az élet azonban gondoskodik róla, hogy az uborkaszezon se legyen unalmas. Ilyen volt a múlt hét.
2023-08-31: Közélet - Bartos Lóránt:

Pénz a bölcsőde építésére (Kézdivásárhely)

Rendkívüli tanácsülést tartottak tegnap Kézdivásárhelyen, melyen a városatyák elfogadták a város költségvetésének módosítását. A büdzsé bevételi oldalát azért módosították, mert a kormány pénzt utalt át az új bölcsődénél folyó munkálatok kifizetésére.