Késik a kormánytízórai

2023. szeptember 1., péntek, Közélet

Az új tanévben a korábbi heti három alkalom helyett mindennap kapnak tejet a rövid programú óvodások, valamint az elemi és a gimnáziumi osztályok diákjai Háromszéken – erről döntött keddi ülésén a prefektúra mellett működő illetékes megyei bizottság. A rossz hír ellenben, hogy az újabb négy évre szóló keretszerződésre vonatkozó kormányhatározat csak nem rég jelent meg, ami késlelteti a termékek beszerzését célzó versenytárgyalás kiírását, így már biztos, hogy tanévkezdéskor nem lesz tej, kifli, alma a gyermekek asztalán – tudtuk meg Henning Lászlótól, a megyei önkormányzat alelnökétől.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A programban meghatározottak szerint tavalyhoz hasonlóan 1 lej 11 bani a 200 grammos tartós tej ára, 65 bani a 80 grammos kifli, illetve keksz és 70 bani a 100 grammos gyümölcs. Az illetékes megyei bizottság – amely a helyi kormányhivatal mellett az egészségügyi és állategészségügyi igazgatóság, a megyei tanfelügyelőség, a fogyasztóvédelem képviselőiből áll –, kihasználva a törvény adta lehetőséget, háromról ötre bővítette a tejes napok számát, és arról döntött, hogy hétfőn, kedden és szerdán kiflit, csütörtökön és pénteken kekszet, valamint utóbbi két napon almát biztosítanak a gyermekeknek. 

Felvetésünkre, miszerint a Kovászna Megyei Diáktanács egy lapunkhoz eljuttatott közleményben kifogásolja, hogy a prefektúra és a megyei önkormányzat rendszeresen a legolcsóbb árajánlatra bólint rá, s nem fordít kellő figyelmet a kormánytízórai minőségére és változatosságára, Henning László leszögezte: a közbeszerzési eljárásban kötelező a legolcsóbb árajánlatot elfogadni, a termékek receptje pedig adott, ezen senki nem változtathat. Tudomása van arról, hogy a kapott keksz nem minden gyermeknek ízlik, minden bizonnyal amiatt, mert kevés cukrot tartalmaz, de ezt kötelező betartani, nem rendelhetnek olyan terméket, amelynek az összetétele nem felel meg az előírásnak – szögezte le az alelnök. 

Henning László hangsúlyozta, hibájukon kívül késik idén a program elindítása. A vonatkozó kormányhatározat szerint a versenytárgyalás kiírásának modellje országosan egységes, ezt legkésőbb szeptember 8-ig teszik közzé, s csak azután indulhat az eljárás. A helyi önkormányzatok önállóan is megszervezhetik a licitet, erről a szándékról szeptember 1-jéig kellett értesíteniük a megyei bizottságot, hogy a közös versenytárgyalásba ne kerüljenek bele.

Rossz döntés volt a kormány részéről újabb négy évre meghosszabbítani a tej-kifli programot, helyette a meleg ebédet kellene általánosítani minden gyermek számára – vélekedett a megyei önkormányzat alelnöke. Igaz, hogy néhány háromszéki önkormányzat a Diakónia Keresztény Alapítvány segítségével biztosít bizonyos számú gyermeknek meleg ebédet, a megyei tanács is nyújt ehhez támogatást, kísérleti jelleggel megyénként néhány település bekerült a kormány melegebéd-programjába, de az igazi megoldás az lenne, ha ezt minden óvodára és iskolára kiterjesztenék – mondta Henning László.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-09-01: Világfigyelő - :

Korrupciógyanú az ukrán sorozásnál

Több korrupciógyanús esetet követően az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) úgy döntött, hogy elrendeli a katonai orvosi bizottságok katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló határozatainak átfogó felülvizsgálatát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.
2023-09-01: Közélet - Bartos Lóránt:

Épül a kórház tűzfala (Kézdivásárhely)

Sokak szerint indokolatlan, de tűzvédelmi előírások miatt a tűzoltóság ragaszkodik ahhoz, hogy egy védőfal épüljön a kézdivásárhelyi kórház főépülete és a felújított sebészet között; a munkálat javában zajlik. A dolog hátulütője, hogy rengeteg pénzbe kerül.