Háromszéken töltötte pihenőszabadsága egy részét Novák Katalin

2023. szeptember 4., hétfő, Közélet

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke pihenőszabadságának egy részét Székelyföldön töltötte augusztus végén, szeptember elején, az utolsó napokban Háromszéken időzött. Novák Katalin családja körében érkezett a nyaralásra: férje, Veres István, három gyermeke, Ádám, Tamás és Kata, valamint orvos szülei, dr. Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, szegedi egyetemi tanár és dr. Mohácsy Katalin fül-orr-gégész szakorvos társaságában. A közel egy hétig tartó családi nyaralás a sajtónyilvánosság kizárásával zajlott, és Novák Katalin székelyföldi politikusokkal sem találkozott. 

  • Novák Katalin köztársasági elnök és Albert Zoltán turisztikai szakember az Apor-lányok feredőjénél. Fotó: Facebook / Novák Katalin
    Novák Katalin köztársasági elnök és Albert Zoltán turisztikai szakember az Apor-lányok feredőjénél. Fotó: Facebook / Novák Katalin

A családi nyaralás augusztus 27-én Udvarhelyszéken, Farcádon az újkenyér ünnepi istentisztelettel kezdődött és másnap Gyergyóban folytatódott, ahol a köztársasági elnök és családja felkereste a gyergyószentmiklósi örmény római katolikus templomot – Novák Katalin a férje révén szamosújvári örmény gyökerekkel is rendelkezik –, majd aznapi programjában a Gyilkos-tó meglátogatása és a Gyilkos-tó környékét uraló 1344 méter magas Kis-Cohárd hegycsúcs megmászása szerepelt.

Augusztus 30-án az úzvölgyi katonai temetőbe látogatott Novák Katalin és kísérete, ahol egy általa golyóstollal aláírt piros-fehér-zöld szalagot is hagyott. Az elnök asszony Facebook-oldalán közölt fénykép szerint aznap egy erdei tisztáson szalonnasütésen vettek részt. Egy másik általa közölt fényképen éppen kürtőskalácsot fogyaszt, „Ha Erdély, akkor kürtőskalács” – írta a kép fölé. Hargita megyében a felsoroltakon kívül Gyimesbükköt is felkereste, és megtekintette a 2021 augusztusában Szépvizen megnyílt Székely Határőr Emlékközpontot. 31-én a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp meglátogatása következett. Aznap csíki áfonyapálinkával koccintva ünnepelte meg a család Kata tizenötödik születésnapját. „Csíki áfonya-, azaz kukujzapálinkával koccintottunk szülinapos lányunk egészségére” – írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Novák Katalin és családja augusztus 31-én délután érkezett Háromszékre. Csiszárfürdőn Johann Taierling társtulajdonos fogadta őket és mutatta be az üdülőtelepet. Útban Csiszárfürdő felé a köztársasági elnök rövid időre az Apor lányok feredőjénél is megállt, ahol kalauzával, Albert Zoltán turisztikai szakemberrel együtt megmártotta lábát az egyik medence kénes vizében. Bálványosfürdőről a köztársasági elnök Zabolára, a Mikes-birtokra utazott, ahol családjával együtt két éjszakát töltött az Újkastélyban. Szeptember elsején az ötvenhektáros Mikes-kastélykerttel ismerkedtek – hintóval és lovas szekérrel járták be a helyet –, szombat reggel pedig hazafelé indultak. „Vége az egyhetes családi nyaralásnak. Búcsúzunk Erdélytől. Csíki sörrel, mi mással” – adta hírül szombat délelőtt fényképes Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-09-01: Sport - :

Itthon játszik Valentin Suciu csapata (Labdarúgás, 3. Liga)

A harmadosztályú labdarúgó-bajnokság második fordulójában a Vatentin Suciu irányította Sepsi OSK II. ma 17 órától az újonc Viitorul Curița ellen lép pályára a szemerjai stadionban. A Călin Moldovan edzette Kézdivásárhelyi SE ezen a hétvégén szintén idegenben játszik, szombaton 17 órától a Zernesti Olimpic otthonában küzd a győzelemért.
2023-09-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ emeleti dísztermében Ambrus Ágnes egyetemi adjunktus bemutatja Iochom István író, újságíró, lapunk munkatársa Katonasors című könyvét.