Stoltenberg a romániai drónmaradványról

2023. szeptember 8., péntek, Világfigyelő

Ukrajna előrehaladást ért el a júniusban megkezdett ellentámadással, amelynek célja az orosz erők által elfoglalt területek visszanyerése – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnap az Európai Parlamentben, majd említést tett a romániai drónmaradványról is.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Parlamentben.Fotó: nato.int
    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Parlamentben.Fotó: nato.int

Az uniós parlament külügyi bizottságában történő meghallgatásán a főtitkár kiemelte: az ukránok fokozatosan teret nyernek, képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalait, és haladnak előre, azonban hozzátette, hogy a folyamat lassan halad az orosz erődítmények és aknamezők miatt. Stoltenberg szerint várható volt, hogy az ellenoffenzíva lassan halad majd. „Soha senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz. A történelem során aligha láttunk több aknát a csatatéren, mint amennyit ma Ukrajnában. Nyilvánvaló, hogy az előrehaladás rendkívül nehéz. Azonban fokozatosan haladnak előre, talán nem olyan gyors ütemben, mint vártuk, de naponta néhány száz métert, ami azt jelenti, hogy az oroszok teret veszítenek” – hívta fel a figyelmet. Az ukrán erőket a harctéren elért eredményeikért dicsérve hozzátette: „A kiindulópont az, hogy az orosz hadsereg korábban a második legerősebb volt a világon, most pedig a második legerősebb Ukrajnában. Ez lenyűgöző teljesítmény az ukrán erők részéről”.

Ukrajna hétfőn közölte, hogy orosz drón törmelékei értek földet Románia ukrán határ melletti régiójában, amit később a román kormány is megerősített. Ezzel kapcsolatban Stoltenberg azt mondta, hogy az erre vonatkozó vizsgálat folyamatban van, de a NATO ez idáig nem talált semmilyen arra utaló jelt, hogy a dróntörmelék szándékos támadás miatt került volna oda. Felhívta azonban a figyelmet az orosz légicsapások kockázataira a szövetség területének közvetlen közelében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-09-08: Máról holnapra - Farkas Réka:

Égből pottyant bizonyíték

Sikerült ismét óriási bakot lőnie Romániának, pontosabban legfelsőbb vezetőinek. Két napig határozottan állították, semmiféle orosz drón nem zuhant le az ország területén, hogy aztán kénytelenek legyenek bevallani: talán mégis. A szembesülés sem történhetett csendben, féltitokban, a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti értekezletén tizenkét ország, az Egyesült Államok és az EU magas rangú képviselői előtt kellett beismernie Klaus Iohannisnak, hogy úgy tűnik, lepottyant valami a Duna romániai oldalán. Egy nappal korábban még igen határozottan állította: „Az ország területe kizárólagos ellenőrzésünk alatt áll: mindent megvizsgáltunk, megnyugtathatom a lakosságot, hogy semmi sem esett le Romániában, de természetesen aggódunk, mert ezek a támadások a román határ közvetlen közelében, attól 800 méternyire történtek”.
2023-09-08: Világfigyelő - :

Fontos a jó magyar–román kapcsolat

A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar nemzeti közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten.