Pedagógusok drámatábora

2023. szeptember 13., szerda, Közélet

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen hozta létre azt a színházi és önismereti tábort, amely negyedik állomása volt a csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett, egy éve tartó Színház és nevelés képzésnek. Kovászna és Hargita megyéből 24-en vettek részt a sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban augusztus 23. és 27. között tartott táborban.

  • Fotó: Osonó
    Fotó: Osonó

A Prezsmer Boglárka színház- és drámapedagógus, valamint az Osonó két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár által vezetett foglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, az önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-erősítő feladatokra és az alapszínházképzésre azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben, osztályfőnöki vagy csoportvezetői tevékenységükben.

A színházi gyakorlatokban való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevők számára a szakmai tevékenységük átgondolására és hatékonnyá tételéhez. Az intenzív tábor minden reggel a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval kezdődött, este pedig rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok. Mindezek mellett beszélgetésekre is sor került, így a résztvevők egymástól értesülhettek a munkaterületükön felmerülő sajátos nehézségekről és problémákról, az egyéni módszerek és felelősségek adta megoldási lehetőségekről is.

„Harmincnégy éves pedagógiai pályám során számos képzésen fordultam meg. A Színház és nevelés képzés és tábor viszont egy olyan komplex lehetőség, amely minden téren tanít, mozgat, előrevisz. Új módszereket ismerek meg, fejlődik a kommunikációs készségem, empátiát és önismeretet tanulok, fejlődöm, növekedik az önbizalmam, fejlesztem a kreativitásomat, művészeti és kulturális élményt nyújt” – nyilatkozta a táborról a Hargita megyéből érkezett Bencze Etelka. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2023-09-13: Közélet - Miska Brigitta:

Kerékpáros közlekedésre bátorítanak (BikePiknik a Benedek-mezőn)

A sepsiszentgyörgyi vocalcycle és a Ciclic Egyesület szombaton a Benedek-mezőn először rendezte meg a BikePiknik névre keresztelt eseményt, amely a kerékpározás szerelmeseinek kínált szabadidős és kulturális programokat. Mintegy 200 gyermek és felnőtt látogatott ki a remek hangulatú rendezvényre, amely Luiza Zan és a Jazzpar Trio koncertjével zárult.
2023-09-13: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Búcsú Kocs Jánostól

El sem mertem mondani senkinek a rendszerváltás utáni első időkben örömemet, amikor derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy a kincses városból „Sepsiszentgyörgyre költözött” a genealógiai társaság, itt működik Erdélyi Genealógiai Társaság néven – éppen a Nicolae Iorga úton – magánlakásban.