Kitiltanák az energiaitalokat is

2023. szeptember 14., csütörtök, Család

A képviselőház ügyvivő elnöke, Alfred Simonis szerint szabályozni kellene a kiskorúak kiszolgálását energiaitalokkal és elektronikus cigarettákkal.

  • Fotó: Facebook / Alfred Simonis
    Fotó: Facebook / Alfred Simonis

A Szociáldemokrata Párt politikusa kedden a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy a frakciója iktatott két törvénymódosító tervezetet, amelyek tiltják a kiskorúak kiszolgálását ezekkel a termékekkel. Tulajdonképpen egy joghézagot kívánnak pótolni, ugyanis a jogalkotók kihagyták ezt a két terméket az eredeti törvényből. 

Simonis elmondta, pedagógusoktól és szülőktől tudta meg, hogy mennyire elterjedtek az elektronikus cigaretták az iskolákban és általában a fiatalok körében, pedig nyilvánvaló, hogy ártalmasak; és ez érvényes az energiaitalokra is. A törvénymódosító tervezet jogi eszközt biztosítana az iskoláknak a két termék betiltására, és felhatalmazná a tanintézeteket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha ilyen termékeket árulnak a gyerekeknek az iskola környékén. Ugyanakkor az italautomaták kínálatából is ki fogják tiltani az energiaitalokat, a készülékek ugyanis nem tudják ellenőrizni a vásárlók életkorát – mondta a politikus. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2266
szavazógép
2023-09-14: Család - :

Iskolai ösztöndíjak megítélése

Az oktatási minisztérium Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzés szerint az iskolai ösztöndíjak megítélésének keretmódszertana az új tanévtől azt írja elő, hogy mindegyik osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka legyen jogosult érdemösztöndíjra; ha többen elérték a legalább 9,50-es tanulmányi átlagot, akkor a kedvezményezettek köre bővíthető, hogy valamennyien részesüljenek a juttatásból.
2023-09-14: Család - :

Nyugdíjasok illetménye

Augusztus végén 4 766 378 nyugdíjasa volt Romániának, az átlagnyugdíj értéke 1965 lej volt. A nyugdíjasok közül 662 658-an dolgoztak korábban a mezőgazdaságban, esetükben az átlagnyugdíj 564 lejt tett ki.