Lezárták az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust

2023. szeptember 18., hétfő, Belföld

Az Európai Bizottság hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelyet a két ország uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezettek be, hogy megkönnyítsék a fellépést a korrupció elleni küzdelem és a szervezett bűnözés terén, valamint elősegítsék az igazságügyi reformokat – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) akkor szűnik meg, amikor az adott országok kielégítően teljesítették vállalt kötelezettségeiket, és a bizottság szerint ez Románia és Bulgária esetében is megtörtént. A testület ezután már csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján fogja értékelni a két tagállamot.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a mechanizmus lezárásával kapcsolatban gratulált Bulgáriának és Romániának a csatlakozás óta elért jelentős előrelépésükhöz. „A jogállamiság az egyik alapvető közös uniós értékünk, és mindkét tagállam fontos reformokat hajtott végre az elmúlt években. Ezeket az erőfeszítéseket most az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével ismerjük el. A munka mostantól az éves jogállamisági ciklus keretében folytatódhat, mint minden tagország esetében” – jelentette ki az elnök.

Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos szintén üdvözölte az EB döntését. Méltatta a két ország elszántságát, és hangsúlyozta, hogy az EB-vel való szoros együttműködésük meghozta a gyümölcsét. „Fontos, hogy megőrizzék ezt a lendületet és folytassák erőfeszítéseiket az éves jogállamisági mechanizmus keretében” – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-09-18: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Fuszulykafőzelék)

Hozzávalók: 10–15 dkg szalonna, 2 közepes fej hagyma, 1 közepes paprika, 20 dkg sonka, 20 dkg szalámi, 70 dkg főtt fuszulyka (szárazbab), só, bors, pirospaprika (fűszerpaprika), 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál ketchup, 1 evőkanál tárkony, 1 kiskanál kapor, 3 dl víz.
2023-09-18: Belföld - :

Potápi: A szülőföldön maradottakért dolgozunk

A nemzetpolitika elképzelhetetlen gyerekek és fiatalok nélkül, ezért a magyar kormány azon dolgozik, hogy javítson a demográfiai mutatókon – jelentette ki a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Maroshévízen.