Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ittasan balesetező rendőrt

2023. szeptember 18., hétfő, Közélet

Alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett emberölés és ittas vezetés miatt múlt kedden a Sepsiszentgyörgyi Bíróság Sorin Fetcu rendőrt, aki 2021 decemberében halálos közúti balesetet okozott a megyeszékhely határában, amely nyomán egy 28 éves férfi életét vesztette. A háromszéki rendőrkapitányság alkalmazottja szabadidejében, saját járművét ittasan vezetve ütközött frontálisan a város Csíkszereda felőli kijáratánál egy másik gépkocsival, melynek sofőrje a szerencsétlenségben elhunyt. Az alapfokú ítélet ellen a kihirdetéstől számított 10 napon belül lehet fellebbezni.

  • A sepsiszentgyörgyi bíróság. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi bíróság. Fotó: Albert Levente

Az ítéletet a bíróságok portálján tették közzé a rövid leírással egyetemben. Ennek értelmében a büntetlen előéletű rendőrt két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtja a bíróság gondatlanságból elkövetett emberülésért, illetve 1 év hat hónappal az ittas vezetésért. A büntető törvények értelmében a két büntetést összevonják, a súlyosabb (az emberölés) esetében fenntartják a teljes időtartamot, míg az ittas vezetésért kiszabandót harmadolják, így végül a kiszabott börtönbüntetés három év. Az ítélet ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a büntetés végrehajtását négy év, megfigyelés alatt töltött próbaidőre felfüggesztik. Tehát az elkövetőnek nem kell börtönbe vonulnia, csak abban az esetben, ha ez idő alatt újabb bűncselekményt követ el, vagy vét a megfigyelés szabályai ellen. A próbaidő alatt ugyanakkor 100 napnyi közmunkát is el kell végeznie a sepsiszentgyörgyi vagy a baróti önkormányzat javára. A bíróság továbbá elrendeli, hogy az elítélt öt évig nem vezethet semmilyen járművet, és vezetői jogosítványát is bevonják erre az időszakra. Ez a rendelkezés az ítélet jogerőre emelkedésétől alkalmazandó. Az ítélőszék továbbá jóváhagyta, hogy a biztosító fizessen összesen 65 ezer euró erkölcsi, illetve közel húszezer lej anyagi kártérítést a balesetben elhunyt fiatal családjának.

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy határában, a Csíkszereda felőli kijáratnál 2021. december 2-án két gépkocsi ütközött. Az egyik jármű vezetője – egy 28 éves fiatalember – életét vesztette, a másik gépkocsivezető, a fentebb említett 40 éves rendőr megsérült. Az eset kapcsán közfelháborodást keltett, hogy a balesetet követően a rendőrség eleinte csak annyit közölt, hogy bűnügyi osztályuk egyik munkatársa volt az, aki balesetezett (szolgálaton kívül, saját személygépkocsijával), azt viszont nem, hogy ittas is volt. Utóbbi részletet csak a sajtó kérésére hozták nyilvánosságra, ezt a vérvizsgálatot követően az ügyészség is megerősítette. Mint kiderült, az alkoholszonda 0,6 mg/l kilélegzett alkoholtartalmat mutatott a helyszínen, a vérvizsgálatot követően pedig feltárult az is, hogy közel kétezrelékes volt a tulajdonképpeni alkoholszint (ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen ittas, de meglehetősen részeg volt az elkövető). A megyei kapitányság vezetői valamivel később azzal magyarázták a kezdeti részleges tájékoztatást, hogy bűncselekmény gyanúja esetén csak az ügyészség jóváhagyásával tehetnek közzé információkat, és ebben az esetben nem kaptak felhatalmazást. Megerősítették ugyanakkor, hogy amennyiben a férfit a bíróság bűnösnek találja és szabadságvesztésre ítéli, a rendőrség kötelékéből is kizárják.

Amint azt ismertettük, az ügy hamar az ügyészségre került, ám ezt követően igencsak lelassult a vizsgálat. A nyomozóhatóságnak közel három hónapjába telt, amíg sikerült kihallgatnia a rendőrt, aki maga is megsérült a balesetben – az ügyészség közlése szerint egészségi állapota nem engedte, hogy korábban rendelkezésükre álljon. Az elhúzódó kihallgatás mellett a baleset 28 éves halálos áldozatának boncolási jegyzőkönyvét is nagyon lassan kapta kézhez az ügyészség, illetve a két gépkocsi műszaki állapotának szakértői felmérési jegyzőkönyvére is várniuk kellett. A nyomozati és a vizsgálati szakaszok idején a rendőr végig szabadlábon volt. Végül az ügyészég múlt év augusztusában emelt vádat a rendőr ellen gondatlanságból elkövetett emberölésért, valamint ittas vezetésért. A bíróság múlt év októberében döntött az ügy befogadása mellett. Az első tárgyalásra novemberben került sor, majd több halasztás után az ítélethirdetést idén július 13-ra tűzték ki, de ezt is három rendben elhalasztották.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-09-18: Szabadidő - :

Készítsünk finom egzotikus ételeket wok serpenyőben! /X/

Míg régen az emberek csak a saját nemzetük gasztronómiáját ismerték, addig ma már semmi meglepő nincs abban, ha egy városban egy utcán belül található például kínai, olasz, amerikai, thai és indiai étterem is, amelyek békében megférnek egymás mellett.
2023-09-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás