BirkózásOlimpiai kvótáért küzd Incze és Axente

2023. szeptember 19., kedd, Sport

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC kiválóságai közül Cătălina Axente ma, Incze Kriszta szerdán lép szőnyegre a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, ahol sportolóink az érmek mellett azért is küzdenek, hogy begyűjthessék a párizsi repülőjegyet. Axente a 76 kilogrammos súlycsoportban a kirgiz Aiperi Medet Kyzy ellen kezd, míg a 62 kilogrammosok között érdekelt Incze az észt Viktoria Vessóval veszi fel a harcot.

  • Incze éremért harcol Belgrádban. Fotó: Facebook / Incze Kriszta Tünde
    Incze éremért harcol Belgrádban. Fotó: Facebook / Incze Kriszta Tünde

A zágrábi Európa-bajnokság után újabb komoly erőpróba előtt áll a megyeszékhelyi Sepsi-SIC két sportolója, Incze Kriszta és Cătălina Axente, akik ott vannak a szeptember 16–24. között Belgrádban zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Nem kis tétje van a szerbiai viadalnak, hiszen az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálnak a 2024-es párizsi olimpiára, az ötödik helyezetteknek viszont meg kell küzdeniük egymással a francia fővárosba szóló repülőjegyért.

A sepsiszentgyörgyi sportklub birkózói közül a 76 kilogrammos súlycsoportban érdekelt Cătălina Axente lép elsőként a szőnyegre, huszonkilenced-magával ma kezdi meg a csoport küzdelmeit. Axente a selejtezőkben a kirgiz Aiperi Medet Kyzyvel találkozik, ha pedig sikeresen abszolválta a találkozót, a nyolcaddöntőben a kazah Inkara Zhanatajeva és a semleges színekben induló (fehérorosz) Anasztaszija Zimiankova közötti párharc győztesével találkozik.

A legutóbbi, tokiói olimpiát a nyolcadik helyen záró Incze Kriszta számára szerdán reggel orvosi vizsgálattal és mérlegeléssel indul ötödik felnőtt világbajnoksága. A 62 kilogrammos kategóriában harmincnégyen próbálják elcsípni az öt olimpiai kvóta egyikét. Kriszta első ellenfele az észt Viktoria Vesso lesz. A folytatás azonban már keményebbnek ígérkezik, hiszen ha sportolónk túljut a tizenhatoddöntőn, a világranglista élén álló amerikai Kayla Miracle és a koreai Subeen Jo közti mérkőzés nyertesével csatázik.

„A felkészülés nem sikerült zökkenőmentesre, mivel volt egy sérülésem, amelyből most sem vagyok százszázalékosan felgyógyulva. Ennek ellenére úgy érzem, készen állok erre a versenyre, majd szerdán és csütörtökön kiderül, hogy mennyire. Azzal a céllal vágok neki ennek a világbajnokságnak, hogy meglegyen az olimpiai kvóta, és azt szeretném, hogy ott legyek a dobogón, bronz­éremmel a nyakamban. Észt ellenféllel kezdek, első meccsnek egészen jó lesz, ismerem Vessót, akivel edzéseken már birkóztam, és azt gondolom, meg kell nyernem ezt a mérkőzést. A folytatás azonban már nehezebb lesz” – nyilatkozta a 27 esztendős Incze Kriszta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-09-19: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES szeptember 20-án, szerdán 19 órától nyitja meg új évadát. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban a Hazától hazáig című előadást játsszák, melyet másnap, 21-én a baróti közönség is megtekinthet 19 órától a Városi Művelődési Házban. Jegyek a városi jegyirodában kaphatóak.
2023-09-19: Sport - :

Először játszanak hazai közönség előtt az idényben (Jégkorong)

A fiatal székelyföldi játékosokból álló Háromszéki Ágyúsok számára az idény első bajnoki mérkőzéséhez hasonlóan a második sem lesz sétagalopp, ugyanis ma 18.30-tól szintén a Gyergyói Hoki Klub ellen lépnek jégre a Deme László Műjégpályán. A találkozóra a belépés felnőtteknek 25 lejbe kerül, 18 éven aluliaknak ingyenes.